Annons
Nyheter

De jobbade och bodde på fabriken – i 28 dagar

Det var det längsta skift någon av dem haft. I fyra veckor bodde över 40 arbetare i en petrokemisk fabrik i Pennsylvania i USA. Där tillverkade de det råmaterial som används i skyddsmasker och skyddsdräkter – som den coronavirustyngda sjukvården så desperat behöver.
USA • Publicerad 3 maj 2020
Ambulanspersonal i munskydd rullar ut en förmodad covid-19-patient vid ett sjukhus i Queens i New York.
Ambulanspersonal i munskydd rullar ut en förmodad covid-19-patient vid ett sjukhus i Queens i New York.Foto: Kathy Willens/AP/TT
En anställd vid Elmhurstsjukhuset i Queens tar en paus från det hårda arbetet på den virustyngda akutmottagningen.
En anställd vid Elmhurstsjukhuset i Queens tar en paus från det hårda arbetet på den virustyngda akutmottagningen.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

– Jag har sett en särskild gnista i allas ögon, säger skiftledare Joe Boyce till Philadelphias lokala ABC-kanal.

De 43 samhällsviktiga arbetarna anmälde sig alla frivilligt för det långa skiftet. Genom att isolera sig och bo på fabriken minskade de risken att smittas av coronaviruset när de reste till och från jobbet. Konferensrum förvandlades till sovsalar, fabrikens gym har sällan varit så använt och i köket lagades varje kväll kollektivt middag för 40 personer.

Annons

– Det gör en otroligt stolt att vara nära ett team som detta, säger Mark Nikolich, vd för Braskem America, till tidningen The Washington Post.

Peppande plakat

Bolagets anläggning i Pennsylvania och systerfabriken i West Virginia har under 28-dagarsperioden tillverkat mer än motsvarande 18 miljoner kilo av råmaterialet polypropylen – tillräckligt för att producera 500 miljoner partikelfiltrerande så kallade N95-masker, enligt tidskriften Business Insider. Materialet kan också användas för att tillverka vanliga munskydd, förkläden och desinfekterande trasor.

Arbetarna i fabriken jobbade i tolvtimmarsskift. De enda de såg av världen utanför var via tv och internet – samt de gånger peppande familjemedlemmar körde förbi och höll fram uppmuntrande plakat.

– Vi är glada att vi kunnat hjälpa till, säger Boyce till The Washington Post och berättar att teamet fått tacksamma meddelanden från läkare och sjuksköterskor via sociala medier.

Spel och städning

Olika typer av sällskapsspel och tv-spel hjälpte arbetarna att fördriva kvällarna. Och Boyce, som beskrivs som en duktig kock, såg till att företaget köpte in en ugn och fler grytor så att de instängda kunde laga allt från färsk majs till filet mignon.

– Alla anpassade sig. Vi gjorde ett schema för hushållssysslorna så att alla fick städa i badrummen och röja i köket.

Efter 14 dagar firade de – både att halva tiden gått och att ingen av dem fått minsta sjukdomssymptom under tiden de varit instängda. Och 14 dagar senare var skiftet över och de fick resa hem till sina "riktiga" familjer.

Ett liknande projekt pågår nu på Braskem Americas fabrik i West Virginia.

Fakta: USA och coronaviruset

USA är det land som är värst drabbat av det nya coronaviruset sett till antalet döda och konstaterat smittade.

Närmare 1 150 000 fall av virussmittan har konstaterats. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia.

Över 67 100 människor har avlidit i covid-19 i USA.

Källa: Johns Hopkins University (Siffrorna är hämtade den 3 maj)

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons