Annons

Debutantpris till Marit Kapla

Marit Kaplas hyllade debut "Osebol" har redan belönats med Augustpriset.
Nu får författaren även Borås Tidnings debutantpris.
Litteratur • Publicerad 5 mars 2020
Marit Kapla tilldelas Borås Tidnings debutantpris för sitt diktverk "Osebol". Pressbild.
Marit Kapla tilldelas Borås Tidnings debutantpris för sitt diktverk "Osebol". Pressbild.Foto: Jan Pettersson
Journalisten och författaren Marit Kapla har hyllats och Augustprisats för sin debut "Osebol". Arkivbild.
Journalisten och författaren Marit Kapla har hyllats och Augustprisats för sin debut "Osebol". Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Marit Kapla tilldelas priset "för ett rytmiskt avlyssnande där individer bildar ett värmländskt körverk, som visar att vi hör samman", enligt juryns motivering.

"Osebol" beskrivs som ett glesbygdsepos på 800 sidor. Med inspiration av bland andra Svetlana Aleksijevitj intervjuade Marit Kapla 42 personer i sin värmländska hemby Osebol, för att sedan skapa en närmast lyrisk skildring av platsen och människorna.

Annons

När boken i höstas belönades med Augustpriset riktade Marit Kapla sitt tack till de boende i byn. Hon berättade också att hon numera inte har någon fast punkt i Osebol.

– Själva Osebol hade blivit till en hemlig dold plats också för mig. Det finns så mycket fördomar om vad som händer på en sådan här plats och det ville jag undersöka, sade hon till TT då.

Övriga nominerade till Borås Tidnings debutantpris var Bella Batistini för "Mata duvorna", Kalle Hedström Gustafsson för "Mormorsordning, hägringsöar", Judith Kiros för "O" och Lina Rydén Reynolds. Årets nominerade var uteslutande poeter eller prosalyriker.

Borås Tidnings debutantpris är Sveriges största pris för skönlitterära debutanter. Priset firar 20 år och prissumman har därmed höjts till 150 000 kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons