Annons
Nyheter

Delvis låst växelkurs i krisens Libanon

Ekonomi • Publicerad 6 juli 2020
En av många regeringskritiska demonstranter som fortsätter att genomföra protester på Libanons gator, här i huvudstaden Beirut i torsdags.
En av många regeringskritiska demonstranter som fortsätter att genomföra protester på Libanons gator, här i huvudstaden Beirut i torsdags.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Den svarta marknaden erbjöd på måndagen kursen 9 000–9 500 pund per dollar. Men samma dag beslutade Libanons centralbank att växelkursen ska vara låst på 3 900 pund per dollar för importföretag och tillverkare av basvaror inom livsmedelsbranschen medan den officiella kursen i övrigt ligger på ungefär 1 508 pund, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Centralbanken "kommer att säkra den nödvändiga mängden utländsk valuta för att möta de behov som finns hos importörer och tillverkare av basvaror och råvaror inom livsmedelsindustrin", skriver banken i ett uttalande.

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i ett politiskt kaos som gjort de ekonomiska svårigheterna ännu mera svåröverstigliga. Sedan dess har pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons