Annons

Demokrater i enad front mot Donald Trump

För första gången stod Demokraternas tio toppaspiranter inför USA-valet 2020 öga mot öga i en tv-debatt.
Opinionsfavoriten Joe Biden gjorde en habil insats och utmanaren Andrew Yang stod för en av kvällens snackisar. President Trump var, föga förvånande, slagpåse.
USA • Publicerad 13 september 2019
Presidentaspiranterna Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren fick stå i mitten under debatten, eftersom de utgör tättrion i opinionen.
Presidentaspiranterna Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren fick stå i mitten under debatten, eftersom de utgör tättrion i opinionen.Foto: David J Phillip/AP/TT

Debatten på Texas Southern University (TSU) i Houston pågick i tre timmar och hann därmed spänna över hela politiska spektrat – från klimatförändringar och vårdsektorn via krigen i Afghanistan och Irak och vidare till utbildning och segregation.

Affärsmannen Andrew Yang fick mycket uppmärksamhet för en oväntad plan:

Annons

– Min kampanj kommer att ge en "frihetsutdelning" à 1 000 dollar per månad i ett helt år till tio amerikanska familjer.

Utspelet ses som jippoartat, men med en seriös bakgrund. Yangs främsta vallöfte är en garanterad basinkomst för alla invånare.

Trump "liten snubbe"

Som väntat försökte aspiranterna med lägre opinionsstöd, som stod längre ut på scenen, göra avtryck. Kaliforniensenatorn Kamala Harris fick applåder när hon kallade president Donald Trump för en "liten snubbe" (small dude).

Den tidigare kongressledamoten från Texas Beto O'Rourke skapade omedelbara rubriker när han utropade "ja, för helvete vi kommer att ta era AR-15", med referens till ett halvautomatiskt vapen. Detta när han försvarade sitt förslag om obligatoriska återköp av skjutvapen mot bakgrund av sommarens masskjutningar i bland annat Texas.

De genomgripande politiska visionerna lyste med sin frånvaro. I stället fokuserade politikerna, föga oväntat, på utfall mot den nuvarande presidenten.

– Donald Trump är den farligaste president som landet har haft, sade Vermontsenatorn Bernie Sanders.

– Vi har en vit makt-människa i Vita huset, flikade Beto O'Rourke in.

"Galne Bernie"

Presidenten höll samtidigt ett kampanjevenemang i Baltimore i Maryland. Trump fortsatte där med sina karaktäristiska personangrepp mot de demokratiska utmanarna. Han kallade Sanders för "galne Bernie" och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren för "Pocahontas" – en referens till hennes uppgift om att hon kan vara delvis ättling till Amerikas ursprungsbefolkning.

Men Trump har utnämnt Joe Biden till det största hotet och fokuserade mest på honom.

– Han har somnat, han har ingen aning om vad han pysslar med, sade Trump om Biden.

Annons

Demokraternas debatt var lång och sågs därför som lite av ett uthållighetstest för äldre kandidater som Warren, 70 år, Biden, 76 år, och Sanders, 78 år. Dessa tre utgör täten i opinionsmätningarna och bedömare väntar sig att "triangeldramat" som ett första steg måste resultera i att Warren och Sanders gör upp om kommandot på den ideologiska vänsterflanken. Biden anses vara en mer moderat demokrat som står i den politiska mitten.

Partiets regler

Att döma av det i och för sig trubbiga mätinstrumentet nya Twitter-följare var det Yangs och Warrens budskap som lockade flest under debatten, , reporter på nyhetssajten Politico. Yang fick 7 566 nya följare medan sändningen pågick, Warren fick 4 367 – och Biden hamnade sist med bara 997 stycken.

Startfältet inom partiet i fajten om att få utmana Trump i nästa års presidentval är så stort, över 20 personer, att det vid tidigare tv-debatter har delats upp i två grupper.

Texasdebatten var den första där de tio mest populära stod på scenen samtidigt. Sållningsreglerna hade satts av partiet, som därmed tagit "den gallrande funktion" som nomineringsmöten i Iowa och primärval i New Hampshire tidigare haft, , som i en analyserande text reste frågetecken kring hur demokratisk en sådan utveckling är.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons