Annons

Oppositionella greps i ryska demonstrationer

Rysk kravallpolis har gripit 124 oppositionella under regimkritiska demonstrationer.
De flesta av dem greps i S:t Petersburg.
Ryssland • Publicerad 1 maj 2019
Demonstranter greps i S:t Petersburg.
Demonstranter greps i S:t Petersburg.Foto: Dmitrij Yermakov/Interpress/AP/TT

Enligt den ideella rättsorganisationen OVD-Info och vittnen greps 68 personer i S:t Petersburg när polisen avbröt en demonstration sedan deltagarna börjat ropa slagord kritiska mot president Vladimir Putin. En av dem som greps är den lokale oppositionelle parlamentarikern Maksim Reznik, som efter att han släppts igen kallar insatsen ett exempel på "laglöshet".

Flera tusen anhängare av kommunistpartiet och regimtrogna partier fick demonstrera i S:t Petersburg på onsdagen, den 1 maj, utan att polisen blandade sig i. Men när motsidan, varav cirka 2 000 var anhängare till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, höll upp bilder på presidenten och skanderade "Putin är en tjuv" och "Det här är vår stad" satte polisen stopp för det hela.

Annons

Det blev stökigt när polisen med våld genomförde gripandena. En del av de gripna släpades över gatorna till väntande polisfordon.

Också på övriga håll i landet hölls demonstrationer och totalt greps 124 personer, enligt OVD-Info.

Putins popularitet har sjunkit i takt med landets ökade ekonomiska problem och efter en mycket impopulär pensionsreform.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons