Annons
Nyheter

Demonstranter viftade med 100 ord för snippa

Ett hundratal personer samlades i Stockholm fredagen för att manifestera mot den uppmärksammade så kallade snippadomen. Demonstranterna bar bland annat lappar med könsord.
Samhälle • Publicerad 3 mars 2023
Deltagarna krävde upprättelse för flickan och ökad kunskap om sexuellt våld.
Deltagarna krävde upprättelse för flickan och ökad kunskap om sexuellt våld.Foto: Jessica Gow/TT
Det skanderades inga slagord under demonstrationen, men de allra flesta bar på plakat eller lappar.
Det skanderades inga slagord under demonstrationen, men de allra flesta bar på plakat eller lappar.Foto: Jessica Gow/TT
Influeraren Linnéa Claeson talade under demonstrationen och delade ut lappar med olika ord för snippa.
Influeraren Linnéa Claeson talade under demonstrationen och delade ut lappar med olika ord för snippa.Foto: Jessica Gow/TT

– Det är över 100 ord för flickors kön som vi fick höra som barn innan ordet snippa kom, sade influeraren Linnéa Claeson medan hon delade ut lapparna inför manifestationen.

Demonstrationen hade till en början fått tillstånd för 50 personer. Vid 16-tiden hade ytterligare demonstranter strömmat till, utrustade med plakat med texter som "#vivetvadensnippaär" och "utbilda hovrätten". Mellan 150 och 200 personer uppges ha deltagit.

Annons

Bakgrunden är en uppmärksammad dom i hovrätten där en man friades från våldtäkt mot barn. Offret, en tioårig flicka, hade enligt hovrätten svårt att förklara vad som menas med "snippa".

Ett hån, enligt företrädare för de ideella organisationer som står bakom sammankomsten.

– Vi är förbannade och upprörda, sade Caroline Svelid, som startade hashtaggen "Jag vetvadensnippaär", i början av sitt tal.

Domen har kritiserats från flera håll. I ett yttrande till riksåklagaren skriver överåklagare Eva-Marie Persson att det finns "synnerliga skäl" att överklaga den till Högsta domstolen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons