Annons

Det här har svenskarna googlat mest

Kriget i Ukraina, det svenska riksdagsvalet och stora sportevenemang genererade flest sökningar bland svenskarna under 2022, enligt statistik från Google.
Trender • Publicerad 7 december 2022
Kriget i Ukraina genererade flest sökningar bland svenskarna, enligt statistik från Google. Arkivbild.
Kriget i Ukraina genererade flest sökningar bland svenskarna, enligt statistik från Google. Arkivbild.Foto: AP/TT

Listan över sökåret 2022 toppas av sökningar om kriget i Ukraina, det svenska riksdagsvalet och olika sportevenemang – följt av stora profiler som gått ur tiden och personer från tv-serier, enligt statistik från Google.

– Människor har sökt efter information för att hålla sig uppdaterade om kriget i Ukraina, navigera valet och få svar på hur vardagen påverkas av skenande elpriser, flygstrejker och väntetider på pass, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige, i ett pressmeddelande.

Ukraina vanligaste sökning

Annons

Mest eftersökta ämne är Rysslands invasion av Ukraina. Även frågekategorierna genomsyras av frågeställningar som “varför krig i Ukraina?” och “vad är en oligark?”. Den ryske presidenten Vladimir Putin är också en av årets mest sökta människor.

Även nyheter om årets svenska riksdagsval genererade många sökningar och såväl valresultat som valkompassen trendade i söktoppen. Populära frågeställningar var exempelvis ”vad ska jag rösta på?” och “hur röstar man?” – och Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson blev en av de personer som det söktes mest på.

Sportevenemang populära sökningar

Årets stora sportevenemang tar också plats på listan i form av vinter-OS i Kina, följt av damernas fotbolls-EM i England i somras och den nu pågående VM-turneringen i fotboll för herrar i Qatar.

Bland de personer som googlats mest under året finns Börje Salming och den brittiska drottning Elizabeth, som båda gick bort under hösten. Här finns även personer som porträtterats i populära tv-serier, däribland Clark Olofsson och Jeffrey Dahmer.

I underhållningskategorin hittar vi ordspelet "Wordle" – och här finns även tv-serierna "Stranger things", "House of the dragon" och "Euphoria".

Fakta: Årets mest trendande sökningar

1. Ukraina

2. Clark Olofsson

3. Valresultat

4. Fotbolls-VM, herrar

5. Valkompassen

6. OS

7. Börje Salming

8. Wordle

9. Fotbolls-EM, damer

10. Jeffrey Dahmer

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons