Annons

"Det kommer att kosta oss dyrt"

Nästan alla fotbollsklubbar föredrar en uppskjuten allsvenska framför en utan publik.
Ett undantag: 2018 års svenska mästare, som drabbas hårt om serien flyttas fram.
Fotboll • Publicerad 12 mars 2020
Ellen Löfqvists (till höger) Piteå kommer att drabbas hårt oavsett om damallsvenskan skjuts upp eller om den inledningsvis måste spelas utan publik. Arkivbild.
Ellen Löfqvists (till höger) Piteå kommer att drabbas hårt oavsett om damallsvenskan skjuts upp eller om den inledningsvis måste spelas utan publik. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Få om något elitfotbollslag har lika höga resekostnader som Piteå, som i år tvingas flyga till alla bortamatcher med undantag för mötena med nykomlingen Umeå. Och som den lilla förening man är, med begränsade resurser, försöker man boka flyg och hotell tidigt, och billigt.

Därför kan en försenad start på allsvenskan, en möjlig lösning när rädslan för coronaviruset påverkar allt fler idrottshändelser, slå hårt mot klubben.

Annons

– Jag pratade just med den som sköter resebokningarna, och vi har bokat en del som vi inte kommer ur, biljetter som vi kommer att behöva betala oavsett. Det rör sig om åtminstone 100 000 kronor, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman.

Stor del av budgeten

Kostnaderna för lagets resor uppgår till totalt runt tio procent av hela föreningens budget, uppemot en miljon kronor. 100 000 kronor är därför inget att bara vifta bort.

– Det är mycket pengar i vår värld. För de stora herrklubbarna är det kanske en nysning, men för vår klubb är det mycket.

Piteå är också ett av damallsvenskans publikstarkaste lag, med ett publiksnitt på 1 276 åskådare förra säsongen. Så det andra alternativet, att spela matcherna utan publik, är inte heller någon bra lösning, säger Fahlman.

– Vi åker på en smäll vad som än händer. Oavsett om det blir uppskjutet eller ej så kommer det kosta oss dyrt.

– Det är en tuff tid. Nu hade vi ekonomin på rätt väg och för några veckor kändes det väldigt positivt, och så kommer det här. Det är surt, men fotbollen är kanske en liten del av eländet om man sätter perspektiv på det.

"Blir kanske ingen fotboll"

Klubben är liten, men kommer inte att gå under i första taget, säger Rikard Fahlman. Men han erkänner att han är bekymrad, och vet heller inte hur länge fotbollen kommer att drabbas, eller om det alls blir något spel den här säsongen.

– Vi kommer definitivt inte vara den första klubb som raserar. Men vi vet inte hur länge det här pågår, vi vet inte om det blir någon allsvenska i år.

– Nog måste vi ha det i åtanke, att det kanske inte blir någon fotboll i sommar.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons