Annons

"Det viktiga är att Trump förlorar"

Att slå president Donald Trump i presidentvalet är viktigare än sakfrågorna, enligt många väljare som deltar i primärvalet på supertisdagen.
USA • Publicerad 3 mars 2020
Gratis högskoleutbildning och fri tillgång till sjukvård till alla är avgörande programpunkter när den dubbelarbetande receptionisten Kyra White, 20, väljer vem hon ska rösta på i primärvalet i Vermont på supertisdagen. Rösten lägger hon på Vermontsenatorn Bernie Sanders.
Gratis högskoleutbildning och fri tillgång till sjukvård till alla är avgörande programpunkter när den dubbelarbetande receptionisten Kyra White, 20, väljer vem hon ska rösta på i primärvalet i Vermont på supertisdagen. Rösten lägger hon på Vermontsenatorn Bernie Sanders.Foto: Joakim Goksör/TT
En offentligfinansierad sjukvårdsförsäkring är högst upp på önskelistan när Fiona Griffin, 37-årig psykoterapeut i Burlington Vermont, väljer vem hon ska rösta på i Demokratiska partiets primärval.
En offentligfinansierad sjukvårdsförsäkring är högst upp på önskelistan när Fiona Griffin, 37-årig psykoterapeut i Burlington Vermont, väljer vem hon ska rösta på i Demokratiska partiets primärval.Foto: Joakim Goksör/TT
Det viktigaste för Lawrence och Lisa Monroe är att Demokratiska partiets kandidat i presidentvalet i november besegrar Donald Trump. De tror mångmiljardären Mike Bloomberg, före detta New York-borgmästare, har störst chans.
Det viktigaste för Lawrence och Lisa Monroe är att Demokratiska partiets kandidat i presidentvalet i november besegrar Donald Trump. De tror mångmiljardären Mike Bloomberg, före detta New York-borgmästare, har störst chans.Foto: Joakim Goksör/TT

Lawrence Monroe har redan förtidsröstat i primärvalet hemma i Boston, Massachusetts – en av de 14 delstater där det hålls primärval på supertisdagen.

Han växte dock upp nära Burlington, Vermont, och är uppe i den idylliska collegestaden i Vermont med sin fru Lisa Monroe, 79.

"Vårt land är på väg att förstöras"

Annons

Förtidsrösten i Boston gick till mångmiljardären Mike Bloomberg, tidigare borgmästare i New York City. Han ser starkare ut än de andra kandidaterna, tycker Lawrence och Lisa Monroe.

– Men jag kommer att rösta på vem det än blir i presidentvalet i november, så länge det inte är någon fascist. Det viktiga är att Trump förlorar. Vårt land är på väg att förstöras av vår egen president, säger han.

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som har sin starkaste bas i sin hemstad Burlington, tror varken Lawrence eller Lisa Monroe på. De tror att han är alldeles för radikal och därför riskerar att inte få stöd av de avgörande mittenväljarna i så kallade swingstater, som måste vinnas tillbaka från republikanerna för att besegra Trump.

– Jag tycker om Sanders idéer. Jag är vänster. Men jag tror han får svårt att övertyga de viktiga mittenväljarna att rösta för honom, säger Lisa Monroe, pensionerad röntgensköterska.

– Han är en nästan 80-årig gubbe som just haft en hjärtattack. Och han är socialist. Han är inte ens demokrat, säger Lawrence Monroe.

"Jag har inte råd"

För många yngre demokratiska väljare, särskilt i Burlington, är dock stödet för Bernie Sanders starkt. Och det är ett idédrivet stöd.

– Sjukvård är avgörande för mig. Jag har haft en del hälsoproblem och det har gett mig stora skulder, säger Kyra White, 20, som flyttade från Pennsylvania till Burlington för ett år sedan.

Hon har i dagsläget två jobb för att försörja sig, som receptionist och servitris.

– Men jag har ändå inte riktigt råd att köpa den sjukvård jag behöver, säger hon.

Hon vill även ha betydligt bättre villkor för studielån och gillar tanken på gratis och offentligfinansierad universitetsutbildning till alla som vill vidareutbilda sig.

Annons

– Jag har valt bort collegeutbildning, helt enkelt för att jag inte har råd, säger hon.

"Ta hand om hemlösa"

Pensionären John Plant, 65, håller med om att det behövs genomgripande progressiva reformer i USA.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om hemlösa, arbetslösa och fattiga, säger han när TT:s utsände träffar honom i tövädret utanför det populära kaféet Henry's Diner i centrala Burlington

Han är afroamerikan, som enligt statsvetare är den som väljargrupp som Bernie Sanders hittills har haft svårast att få stöd från. Men Plant har som många yngre afroamerikaner i USA övertygats av Vermontsenatorn på senare tid.

– Vi behöver någon som kan driva igenom Franklin Roosevelt-aktiga program. Det är för många som har det svårt i USA i dag. De behöver hjälp, säger han.

Psykoterapeuten Fiona Griffin jobbar några kvarter bort. För henne är sjukvård till alla det viktigaste just nu.

– Jag är egenföretagare och min man har ett halvtidsjobb. Ingen av oss har en arbetsgivare som ger oss sjukförsäkring. Så ett program för fri sjukvård till alla är viktigast för mig just nu, säger hon.

Hon tillägger att hon i sitt jobb träffar många unga föräldrar som har svårt att få livspusslet att gå ihop. En generös föräldraledighet och bättre barnomsorg är därför högt upp på önskelistan också.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons