Annons

Detta har hänt i fallet Assange

Nyligen dömdes Julian Assange till närmare ett års fängelse i brittisk domstol. Turerna har varit många kring den 47-årige Wikileaksgrundaren, som både blivit upplyft som hjälte och brottsanklagad.
Brott • Publicerad 13 maj 2019
Wikileaks grundare Julian Assange tittar ut från balkongen på Ecuadors ambassad i London, där han tillbringade nästan sju år. Arkivbild.
Wikileaks grundare Julian Assange tittar ut från balkongen på Ecuadors ambassad i London, där han tillbringade nästan sju år. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Julian Assange föds 3 juli 1971 i Townsville, Australien.

Som tonåring blir han känd som hacker under namnet Mendax och lyckas tillsammans med flera andra bryta sig in i Pentagons och Nasas datasystem. 35 år gammal grundar han plattformen Wikileaks tillsammans med andra nätaktivister, tänkt att publicera information läckt från visselblåsare.

Annons

• April 2010:Wikileaks publicerar en video från en amerikansk helikopterattack där flera civila och två journalister beskjuts i Irak – en händelse som dittills tystats ned av USA. Avslöjandet får enormt stor uppmärksamhet. Under året fortsätter Wikileaks att publicera hemlighetsstämplade dokument, främst kring USA:s förehavanden i Afghanistan och Irak.

• April 2010:Wikileaks meddelar att de planerar att etablera sig i Sverige, eftersom pressfriheten är grundlagsskyddad här. Julian Assange, som agerar som plattformens talesperson, uppger också att det finns stort stöd för Wikileaks i Sverige.

• Augusti 2010.Julian Assange anhålls i sin frånvaro under ett besök i Sverige. Han misstänks för sexualbrott mot två kvinnor. Det gäller våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

• November 2010. Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Assange bestrider häktningen, och menar att det handlar om en komplott mot honom.

• December 2010:Julian Assange, som befinner sig i Storbritannien, överlämnar sig själv till brittisk polis. Han häktas, men släpps mot borgen efter att Wikileaks-anhängare samlat ihop summan genom en insamling. Assange utrustas med fotboja.

• Maj 2012:Storbritannien beslutar att Julian Assange ska överlämnas till Sverige.

• Juni 2012:Julian Assange barrikaderar sig på Ecuadors ambassad i London. Polisen hotar att gripa honom om han lämnar byggnaden.

• Augusti 2012:Julian Assange beviljas politisk asyl i Ecuador.

• Maj 2017:Den svenska förundersökningen mot Assange läggs ner, och häktningen hävs.

• December 2017:Assange blir ecuadoriansk medborgare.

Annons

• Mars 2018:Ecuador uppger att de har klippt av Julian Assanges tillgång till internet, och att han inte längre får ta emot besök på ambassaden. De anger som anledning att Assanges förehavanden på sociala medier äventyrar landets relationer med Storbritannien och USA.

• April 2019:Assange grips på Ecuadors ambassad av brittisk polis. Ecuador meddelar att de har dragit tillbaka hans asyl och fråntagit honom hans ecuadorianska medborgarskap. Strax därefter framträder Assange i rätten, där han döms för att ha trotsat borgenvillkoren 2012. USA meddelar omedelbart att de begär att Assange överlämnas dit.

• April 2019:Elisabeth Massi-Fritz, försvarsadvokat för en av de kvinnor som anmält Julian Assange för våldtäkt, meddelar via Twitter att hon kommer att arbeta för att förundersökningen mot honom öppnas igen.

• Maj 2019:Julian Assange döms till nästan ett års fängelse av en domstol i London.

Rättad: I en tidigare fanns en felaktig uppgift om Assanges häktning 2010.

Fanny Hedenmo/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons