Annons
Nyheter

DNB-aktien rusar uppåt

Den norska bankkoncernen DNB:s aktie rusar uppåt på Oslobörsen. Banken tar stora nedskrivningar i sina exponeringar mot oljeindustrin, men ser nu ljuset i tunneln i coronakrisen.
Ekonomi • Publicerad 13 juli 2020
Den norska storbanken DNB ser ljusare på läget nu än för tre månader sedan. Arkivbild.
Den norska storbanken DNB ser ljusare på läget nu än för tre månader sedan. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Återöppningen av den norska ekonomin har gått snabbare än befarat och bankens aktivitetsnivå var mindre påverkad av covid-19-pandemin än väntat, konstaterar DNB i en kvartalsrapport.

Kreditförlusterna på totalt 2,1 miljarder norska kronor är betydligt lägre under andra kvartalet än under årets första kvartal, då de låg på 5,8 miljarder.

Annons

Beskedet får DNB-aktien att lyfta kraftigt. Efter drygt en timmes handel har aktien gått upp med cirka 9,4 procent. Kurslyftet följer på det att DNB redovisat en nettovinst på 5 019 miljoner norska kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6 134 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, sjönk till 9 451 miljoner kronor. Under andra kvartalet i fjol låg räntenettot på 9 581 miljoner.

Situationen är fortfarande utmanande för många, inte minst för människor som permitterats och för företag som har svårt att få det att gå runt, konstaterar DNB i rapporten. Men DNB:s vd Kjerstin Braathen tillägger att den norska ekonomin ser ut att "landa på fötterna" i coronakrisen och att det på många håll ser mycket ljusare ut nu än efter årets första kvartal.

Inom oljeindustri gjorde DNB nedskrivningar på tillgångar på 1,9 miljarder norska kronor under kvartalet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons