Annons
Nyheter

Dödsdömd 87-åring får ny rättegång

En domstol i Tokyo har beslutat att en 87-årig fånge som suttit nära 60 år i dödscell ska få en ny rättegång.
Japan • Publicerad 13 mars 2023
Hakamadas 90-åriga syster Hideko, som i decennier kämpat för att broderns fall ska prövas på nytt, välkomnar beskedet.
Hakamadas 90-åriga syster Hideko, som i decennier kämpat för att broderns fall ska prövas på nytt, välkomnar beskedet.Foto: AP/TT

Iwao Hakamada dömdes 1968 till döden för att ha mördat sin chef, dennes fru och deras två barn – och anses vara den person i världen som har suttit längst tid i dödscell.

"Jag har väntat på den här dagen i 57 år – och nu är den här," säger Hakamadas 90-åriga syster Hideko, som i decennier kämpat för att broderns fall ska prövas på nytt, efter beskedet.

Annons

Den tidigare boxaren Hakamada nekade inledningsvis till anklagelserna, men erkände därefter – efter vad han senare har benämnt brutala polisförhör med inslag av misshandel.

Med åren har också allt fler börjat tvivla på Iwao Hakamadas skuld – och bland annat hävdat att dna-tester inte kunnat koppla honom till brotten.

Människorättsorganisationen Amnesty International välkomnar beskedet att en ny rättegång kommer att hållas, och kallar det för en "sedan länge försenad chans att skipa rättvisa".

"Hakamadas dom baserades på ett framtvingat erkännande och det finns allvarliga tvivel vad gäller övriga bevis mot honom", säger Hideaki Nakagawa, chef för Amnesty International Japan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons