Annons

Lockades in i dödsfälla – mördare får livstid

Den 24-årige mannen lockades till sin egen avrättning. Hans vän överlevde dock dådet och kunde peka ut mördaren, som nu döms till livstids fängelse.
Att dödsskjutningar leder till åtal och fällande dom har de senaste åren varit ovanligt i Malmö.
Brott • Publicerad 10 maj 2019
En 24-årig man sköts till döds och en man i 30-årsåldern fick livshotande skador vid en skjutning i Nydalaparken i Malmö förra sommaren. En 23-årig man döms nu till livstid för mord och mordförsök. Arkivbild.
En 24-årig man sköts till döds och en man i 30-årsåldern fick livshotande skador vid en skjutning i Nydalaparken i Malmö förra sommaren. En 23-årig man döms nu till livstid för mord och mordförsök. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Hade målsägande ställt upp och berättat vad de vet hade vi haft många, många fler domar, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

Mannen i 30-årsåldern såg hur hans 24-årige vän blev ihjälskjuten med fyra skott i ryggen. Han själv hade fått två skott i benen, men när mördaren skulle skjuta honom i huvudet träffades i stället hans ena tumme. Skytten förde återigen pistolen mot hans huvud, men då hade ammunitionen tagit slut.

"Har sällan bevisning"

Annons

Mannen överlevde dådet i Nydalaparken i Malmö förra sommaren och hans berättelse är nu central för att en 23-årig man döms till livstids fängelse för mord och mordförsök. Staden har på senare år varit hårt drabbad av flera dödsskjutningar, men ytterst få av fallen har nått till åtal och en fällande dom.

– Det är ju inte vanligt, för vi har sällan bevisning. Här är det ju en målsägande som har berättat, säger Pär Andersson.

Den överlevande mannen kunde direkt efter dådet berätta för ett vittne vem skytten var och vilka som i övrigt var på brottsplatsen. Han berättade samma sak kort därefter för en polisman som larmats till skjutningen. Detta spelades även in på film via kroppskameran på polisen.

Åklagaren ansåg att tre andra män, 21–23 år, var lika skyldiga till mord och mordförsök – trots att de inte höll i vapnet. Malmö tingsrätt friar dock männen från anklagelsen och dömer dem inte heller för medhjälp till brotten, vilket var åklagarens alternativa yrkanden för den misstänkta trion.

Enligt åklagaren hade de två offren lurats till platsen av de fyra vännerna.

– En förutsättning för att skytten skulle få till det och skjuta dem på den här platsen är mer eller mindre att de andra tre är där. Det har inte tingsrätten beaktat, säger Andersson, som inte har bestämt sig för om han ska överklaga den delen av domen.

Ses som avrättning

Domstolen anser att dådet är att betrakta som en ren avrättning och att detsamma går att säga om mordförsöket. Det finns ingen teknisk bevisning mot 23-åringen och inget som binder honom till själva brottsplatsen. Inte heller har något mordvapen gått att hitta.

Dna har dock hittats på en patron i den gömma där 23-åringen misstänks ha hämtat mordvapnet. Där hittade polisen även ett annat vapen, som kopplas till mordet på en 24-årig man i stadsdelen Lindängen samma sommar. I det fallet sitter en 20-årig man häktad.

– Där kommer väl ett åtal innan sommaren, skulle jag tänka mig, säger Pär Andersson, som inte är åklagare i det fallet.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons