Annons
Nyheter

Domstol: Avrättningen borde sändas i tv

En 21-årig man har dömts till döden för ett uppmärksammat mord på en jämnårig kvinna vid ett universitet i Egypten.
Nu söker domstolen tillstånd att direktsända avrättningen i tv.
Egypten • Publicerad 2 augusti 2022
Domstolen i Mansoura under den första rättegångsdagen i juni.Foto: Khaled Desouki/AFP/TT

Det var vid entrén till universitetet i staden Mansoura i nordöstra Egypten som den 21-årige studenten högg ihjäl kvinnan, som också var student och på väg till sina slutprov, den 20 juni.

Mordet, som fångades på övervakningskameror, har väckt stor uppmärksamhet i regionen. Bara två dagar därefter väcktes åtal mot mannen, och en av Egyptens mest berömda advokater, Farid al-Deeb som försvarade före detta presidenten Hosni Mubarak, avbröt sin pension för att försvara honom. Mannen erkände i rätten och sade att han mördat kvinnan eftersom hon förolämpat honom, rapporterar lokala medier.

Annons

Åtta dagar efter mordet dömdes mannen till döden genom hängning. Men domstolen i Mansoura vill gå längre än så. I ett brev till Egyptens parlament skriver domstolen att en lagändring borde göras för att avrättningen ska kunna direktsändas på tv.

Att sända avrättningen, eller delar av den, kan "uppnå det avskräckande syfte som inte uppnåddes genom att sända själva domen", skriver domstolen i brevet enligt al-Monitor.

Även om ingen lagändring sker kan delar av avrättningsprocessen komma att sändas. En sådan sändning skedde senast 2019, när en terrordömd man skulle hängas.

"Den dömde kan tas från sin cell för att föras till den verkställande kommittén och få frågan om sin sista önskan. Det kräver inga lagändringar", säger brottsrättsprofessorn Ahmad Shawki Abu Khatwa till al-Monitor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons