Annons
Nyheter

Domstol ger grönt ljus till SAS-avtal

Ekonomi • Publicerad 8 december 2022
SAS vd Anko van der Werff. Arkivbild.
SAS vd Anko van der Werff. Arkivbild.Foto: Lars Schröder /TT

En domstol i New York har godkänt flygbolaget SAS kollektivavtal med pilotföreningarna.

"Dagens godkännande återspeglar stödet och bidraget från piloterna i det fortsatta arbetet med vår transformationsplan SAS Forward, som är nödvändig för att bygga ett starkt och konkurrenskraftigt SAS för en lång tid framöver", säger vd Anko van der Werff i ett pressmeddelande.

Annons

Efter sommarens pilotstrejk nåddes den 19 juli ett avtal mellan SAS och piloterna. Pilotfacken sade senare ja till kollektivavtalet, men även domstolen var tvungen att ge grönt ljus eftersom SAS har ansökt om ett så kallat Chapter 11-förfarande, eller konkursskydd, i USA.

Avtalet har en löptid på drygt fem år och innebär bland annat en lönereduktion för piloterna samt upp till 60 timmars arbetsvecka, från tidigare 47 timmar per vecka. Piloterna lyckades däremot få igenom sin viktigaste fråga, att de SAS-piloter som varslades under pandemin skulle återanställas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons