Annons
Nyheter

Donald Trump drar ut på fjärde juli-firandet

USA:s president Donald Trump tjuvstartar nationaldagsfirandet på ett spektakulärt – men kritiserat – sätt. På fredagskvällen, dagen för nationaldagen den 4 juli, flyger han till nationalparken Mount Rushmore i South Dakota där han ska tala inför 7 500 personer och bevittna ett jättefyrverkeri.
USA • Publicerad 3 juli 2020
Monumentet Mount Rushmore i Keystone i South Dakota.
Monumentet Mount Rushmore i Keystone i South Dakota.Foto: David Zalubowski/AP/TT
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Mount Rushmore är nationalmonumentet där fyra historiskt viktiga presidenters huvuden – George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln – är skulpterade direkt i berget. Republikanska partiet i delstaten säljer nu t-shirt med Trumps huvud bredvid de fyra, rapporterar bland andra nyhetskanalen Fox Business.

Smitta och skogsbränder

Presidenten kommer att landa i vänligt territorium, han har stort stöd i South Dakota och guvernören Kristi Noem står honom nära. Men i en tid då antalet fall av virussjukdomen covid-19 ökar i stora delar av USA har Noem fått kritik för sina utfästelser att varken social distansering eller munskydd är krav vid firandet.

Annons

– I South Dakota har vi sagt till människor att fokusera på det personliga ansvarstagandet. De som är oroliga kan stanna hemma, sade hon nyligen till tv-kanalen Fox News.

Representanter för ursprungsbefolkningen sioux är också upprörda – både för smittospridningsrisken och för att jättefyrverkeriet ska starta en skogsbrand eller förorena dricksvattenreserver. De har planerat att demonstrera vid presidentens besök, skriver The Washington Post. Trump själv beskrev häromdagen det stundande fyrverkeriet som "en uppvisning få människor bevittnat".

Mer i huvudstaden

USA:s första dam Melania Trump följer med till South Dakota. Efter besöket vid Mount Rushmore åker de två direkt tillbaka till Washington DC där de tillbringar den "riktiga" nationaldagen. Den firas bland annat med ett om möjligt ännu större fyrverkeri över parken National Mall i den amerikanska huvudstaden. Där kommer munskydd att delas ut, men arrangörerna ställer inga krav på att de används.

Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser rapporteras vara mycket orolig över smittspridning vid evenemanget men har inte mandat att ställa in det, eftersom National Mall är ett område som kontrolleras av den federala regeringen.

Fakta: Fjärde juli

USA:s nationaldag firas den 4 juli till minne av den dag 1776 då 13 brittiska kolonier i Nordamerika förklarade sig självständiga. Den 4 juli 1776 var den dag då USA:s självständighetsförklaring ratificerades av den revolutionära kongress (kontinentalkongressen) som då fanns.

Självständighetsförklaringen skrevs av bland andra Thomas Jefferson, som 1801 blev USA:s tredje president.

Fjärde juli är en federal helgdag. Den firas ofta med parader och fyrverkerier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons