Annons

The Mamas: Var menat att vi skulle vinna

Med minsta möjliga marginal – en poäng – knep trion The Mamas segern i Melodifestivalen före Dotter.
Melodifestivalen • Publicerad 7 mars 2020
Programledartrion Linnea Henriksson, David Sundin och Lina Hedlund dansade in i fantasifulla kreationer.
Programledartrion Linnea Henriksson, David Sundin och Lina Hedlund dansade in i fantasifulla kreationer.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mohombi kämpade mot malaria för att ta sig till finalen. Där slutade äventyret med en bottennotering.
Mohombi kämpade mot malaria för att ta sig till finalen. Där slutade äventyret med en bottennotering.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den fyrfaldiga finalisten Mariette säger att det är en seger i sig att ta sig till final. Hon slutade på tionde plats i årets final.
Den fyrfaldiga finalisten Mariette säger att det är en seger i sig att ta sig till final. Hon slutade på tionde plats i årets final.Foto: Pontus Lundahl/TT
The Mamas vinner Melodifestivalen 2020 med "Move".
The Mamas vinner Melodifestivalen 2020 med "Move".Foto: Pontus Lundahl/TT
Loulou Lamotte, Dinah Yonas Manna och Ashley Haynes – The Mamas – kramar om varandra i segerögonblicket.
Loulou Lamotte, Dinah Yonas Manna och Ashley Haynes – The Mamas – kramar om varandra i segerögonblicket.Foto: Pontus Lundahl/TT
"Det bästa som kunde hända mig var att komma tvåa", säger Johanna Jansson – tvåa i Melodifestivalen med artistnamnet Dotter – efter finalen.
"Det bästa som kunde hända mig var att komma tvåa", säger Johanna Jansson – tvåa i Melodifestivalen med artistnamnet Dotter – efter finalen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Anna Bergendahl var redo att ta revansch efter fjolårets tiondeplats i finalen. Men hon får nöja sig med en respektabel tredjeplats.
Anna Bergendahl var redo att ta revansch efter fjolårets tiondeplats i finalen. Men hon får nöja sig med en respektabel tredjeplats.Foto: Jonas Ekströmer/TT

The Mamas är tre stora personligheter, tre stora röster – och tillsammans har de sex ögon som har gråtit många, många tårar under den följetong som Melodifestivalen har varit.

Efter finalen i Friends arena slutade glädjetårarna aldrig att strömma.

Annons

– Det här är den ultimata drömmen som jag aldrig trodde skulle bli sann. Det är det största som har hänt i våra liv. Det finns ingenting som kan hindra oss från att åka till Rotterdam, säger Loulou Lamotte.

Tuppade nästan av

Minnena från segerögonblicket är suddiga, som bäst fragmentariska bilder.

– Jag höll på att tuppa av. Jag minns att jag såg våra barn stå och hålla upp skyltar med våra namn på. Nästa sak som händer är att John Lundvik står på knä framför oss, säger Ashley Haynes.

Det var med just Lundvik som The Mamas fick sin första smak av Melodifestivalen och Eurovision. Trion slog igenom som kör bakom John Lundviks vinnarlåt "Too late for love” i fjol, som slutade på en femteplats i Eurovision Song Contest. Nu har de återigen lyckats charma publiken, och byter Tel Aviv mot Rotterdam, där årets tävling äger rum.

– Är vi i "The Matrix"? Det måste vara någon sorts drömscenario, säger Loulou Lamotte.

Segern innebär också att The Mamas är de 60:e vinnarna i Melodifestivalen genom tiderna.

"Bästa som kunde hända"

Tävlingens tvåa, Dotter, kom så nära, så nära. Men en neslig poäng stod mellan henne och det stora priset.

"Underbart" och "jätteskönt", enligt tvåan.

– Det bästa som kunde hända mig var att komma tvåa. Jag har faktiskt tatuerat in en tvåa här på fingret som ett "twin sign" innan Melodifestivalen. Det var menat att bli så här för mig, säger Johanna "Dotter" Jansson till TT.

– Jag sade mig själv: Om jag vinner, då är det vad jag vill göra. Om jag inte vinner då vill jag inte vinna. Nu vann jag inte så då vill jag inte till Eurovision. Nu vet jag svaret.

Annons

En deltagare som hamnade närmare botten än toppen är Mariette. Trots sin historiska bedrift – fyra raka finaler på fyra försök – har det av någon anledning aldrig räckt hela vägen för 37-åringen.

– Jag är helt slut men lycklig. Det är en vinst att ta sig till final, säger hon.

Den fyrfaldiga finalisten är inte säker på om det blir fler försök.

– Jag vet inte. Jag älskar ju det här sammanhanget men någon måtta får det väl vara. Någon gång måste man väl sluta. Men hittar jag rätt låt och får vara med igen är det möjligt. Just nu vill jag inte tänka på det. Nu är jag bara så nöjd med kvällen.

The Mamas tävlar i semifinal ett av två, i Rotterdam den 12 maj. Finalen äger rum den 16 maj.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons