Annons

Dotters satsning: Kommer att fördubblas

Dotter är redan den stora favoriten i Melodifestivalen.
Nu satsar hon på en större ljusshow för att lyfta numret ytterligare.
Melodifestivalen • Publicerad 5 mars 2020
Dotter. Pressbild.
Dotter. Pressbild.Foto: SVT
Robin Bengtsson. Pressbild.
Robin Bengtsson. Pressbild.Foto: SVT
Mendes featuring Alvaro Estrella. Pressbild.
Mendes featuring Alvaro Estrella. Pressbild.Foto: SVT
Paul Rey. Pressbild.
Paul Rey. Pressbild.Foto: SVT
The Mamas. Pressbild.
The Mamas. Pressbild.Foto: SVT
Mohombi. Pressbild.
Mohombi. Pressbild.Foto: SVT
Hanna Ferm. Pressbild.
Hanna Ferm. Pressbild.Foto: SVT
Anna Bergendahl tävlar med bidraget "Kingdom come".
Anna Bergendahl tävlar med bidraget "Kingdom come".Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mariette. Pressbild.
Mariette. Pressbild.Foto: SVT
Dotter är den stora favoriten inför Melodifestivalfinalen.
Dotter är den stora favoriten inför Melodifestivalfinalen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Felix Sandman. Pressbild.
Felix Sandman. Pressbild.Foto: SVT
The Mamas hoppas på att få återvända till Eurovision, efter att de förra året körade bakom John Lundviks "Too late for love".
The Mamas hoppas på att få återvända till Eurovision, efter att de förra året körade bakom John Lundviks "Too late for love".Foto: Jonas Ekströmer/TT
Anna Bergendahl. Pressbild.
Anna Bergendahl. Pressbild.Foto: SVT
Victor Crone. Pressbild.
Victor Crone. Pressbild.Foto: SVT
Anis Don Demina. Pressbild.
Anis Don Demina. Pressbild.Foto: SVT

Efter flera år av manliga vinnare i Melodifestivalen är nu Dotter, Hanna Ferm, The Mamas och Anna Bergendahl favoriter inför finalen.

Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, har inte hunnit tänka speciellt mycket på favoritskapet. Men hon har en magkänsla kring vilka som slåss i toppen.

Annons

– Det är Anna, Hanna eller Johanna, säger hon och skrattar.

I deltävlingen uppträdde Dotter i en silvertröja som reflekterade ljuset likt en discokula – i finalen har hon tagit det steget vidare.

– Det vi har fokuserat på är att göra tydligare rörelser, sedan blir det ännu mer ljusshow. Jag ska inte avslöja någonting, men den kommer att fördubblas, berättar Dotter.

"Kärleken kommer tillbaka"

The Mamas körade bakom John Lundviks vinnarbidrag förra året och har ett intensivt år bakom sig. Nu är deras "Move" den femte mest spelade låten på Spotify av årets bidrag.

– Det har varit ganska många déjà vu sedan vi kom till Friends Arena, samma korridorer, samma kollegor. Det känns som att cirkeln är sluten. Allting vi har gjort det senaste året har lett fram till det här, säger Dinah Yonas Manna.

2014 vann Sanna Nielsen Melodifestivalen med bidraget "Undo" och sedan dess har bara män tagit sig vidare till Eurovision från den svenska uttagningen. Nu hoppas The Mamas på förändring.

– Kvinnor är väldigt bra på att backa och stödja alla andra. Vi heter The Mamas för att vi är omhändertagande och sprider kärlek. Jag tror att den där kärleken kommer tillbaka nu, säger Dinah Yonas Manna.

Ashley Haynes tillägger att det känns bra att vara med och slåss i toppen.

– Inte bra för att vi alla är kvinnor, utan för att vi har bra låtar, säger hon.

"Har en renachlust"

Det är en revanschsugen Anna Bergendahl som är på plats i Friends arena. 2010 vann hon hela Melodifestivalen, men lyckades inte kvala in till Eurovisionfinalen. Förra året slutade hennes "Ashes to ashes" på en tiondeplats i SVT:s musiktävling.

Annons

– Jag ser det som en enorm ära att få representera sitt hemland, jag skulle ta uppgiften på så stort allvar och har en revanschlust, berättar hon.

TT: Skulle det gå bättre om du vann i år?

– Jag tror verkligen det.

"Svårt att missa"

Det är inte bara Dotter som storsatsar på finalnumret. Mohombi berättar att han har gjort många förändringar i sitt bidrag.

– Det kommer nästan att kännas som ett nytt nummer. Vi hade en plan att om vi går vidare till final - då fortsätter vi att bygga. Vi ska framåt och vi ska bli bättre. Vi har inte nöjt oss med att bara komma till final, säger han.

Även Anis Don Demina, vars låt "Vem e som oss" är det mest spelade på Spotify av årets bidrag, har nya saker på gång. Men exakt vad det blir vill han inte avslöja.

– Håll utkik. Det kommer att vara svårt att missa, säger han.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons