Annons

Drabbad av pilotstrejken? Sök kompensation

Blev du strandsatt på flygplatsen under pilotstrejken? Förutom ombokning eller återbetalning av biljetten kan du ha rätt till kompensation från flygbolaget eller hemförsäkringen. Blir du nekad – kontakta ARN.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2019
Passagerare strandsatta på Kastrups flygplats sedan deras flyg ställdes in på grund av strejken. Arkivbild.
Passagerare strandsatta på Kastrups flygplats sedan deras flyg ställdes in på grund av strejken. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under den sju dagar långa pilotstrejken ställdes drygt 4 000 flygningar in och över 360 000 resenärer berördes.

Den som drabbats har rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten och kan även ha rätt till kompensation eller skadestånd.

Annons

– Du kontaktar flygbolaget och säger när du skulle ha rest och hur du har drabbats, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

På flygbolagens webbplatser finns färdiga formulär att fylla i. Det går annars bra att ringa dem. Eventuella kvitton ska skickas in i original.

Oavsett om man fått ersättning från flygbolaget bör man även kontrollera vad hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring täcker, anser Gabriella Hallberg.

Endast ett fåtal hemförsäkringar har ersättning för strejk i grundskyddet.

Ersättning för matkostnader

– Men om man har en mer omfattande hemförsäkring så finns det oftast möjligheter till schablonersättningar beroende på hur många timmar man fått vänta. Det krävs ett visst antal timmar innan den tickar igång, säger Hallberg.

Har man tecknat en separat reseförsäkring brukar schablonbeloppen vara något högre. Vissa hemförsäkringar med ett mer omfattande skydd kan även betala ut ersättning för mat och hotellkostnader mot uppvisande av kvitton.

Ersättning för mat och logi och extra resekostnader kan dock bara betalas ut en gång – antingen från flygbolaget eller från hemförsäkringen.

– När det gäller bankkortförsäkringar täcker de inte ersättning relaterade till strejk, säger Hallberg.

SAS har hittills hävdat att strejken var en extraordinär händelse utom bolagets kontroll, och därför inte berättigar till ersättning.

Den som nekats ersättning kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få ärendet prövat.

Annons

– Om man inte får rätt eller bara delvis rätt kan man vända sig till oss, säger Marcus Isgren, chef för ARN.

Prövning i två led

I enlighet med en EU-överenskommelse prövar ARN bara tvister gällande flygningar från Sverige när det rör sig om resor inom EU. Dessutom finns en nedre beloppsgräns på 500 eller 1 000 kronor beroende på vad kravet gäller.

– Först prövar man om det är en extraordinär omständighet, och om flygbolaget bevisar det ska de också bevisa att de vidtagit alla rimliga åtgärder för att inte behöva ställa in eller försena flygningen, säger Marcus Isgren.

Om just den här strejken kan klassas som en extraordinär händelse återstår att se.

– Det får man bedöma i varje enskilt fall.

Den som drabbats av ett försenat eller inställt flyg med avgång från ett annat land hänvisas till det landets motsvarighet till ARN.

– Om man vill få hjälp eller stöd kan man kontakta Konsument Europa, säger Isgren.

Hittills har ARN tagit emot 12 ärenden gällande försenade eller inställda SAS-flygningar medan den norska motsvarigheten, Transportklagonämnden, fått 30 krav på ersättning.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons