Annons

Inga svenskor till sprintfinal: "Missnöjd"

Den avslutande sprinten i Tour de Ski blev en svensk missräkning.
Finalen i Val di Fiemme saknade blågula inslag – och för Ebba Anderssons del ser det nu mörkt ut i sammandraget efter att ha åkt ut redan i kvartsfinalen.
Skidor • Publicerad 4 januari 2020
Ebba Andersson åkte ut i kvartsfinal i sprint.
Ebba Andersson åkte ut i kvartsfinal i sprint.Foto: Terje Pedersen

Ebba Andersson hade behövt gå vidare från sprintkvarten för att på allvar kunna utmana om en pallplats i sammandraget i Tour de Ski.

Så blev det inte.

Annons

Den svenska skidstjärnan, som gick vidare från kvalet som 27:e bästa åkare och låg på en total femteplats inför lördagen, lyckades inte hänga med konkurrenterna i sin kvartsfinal. Andersson slutade på sjätte plats och blev därmed sist.

– Det var tufft, både i prolog och i kvart, så jag är väldigt missnöjd, säger hon.

"Inte förvånande"

– Jag saknade både fart och ork. Men med den skadebakgrund jag har så är det inte så förvånande att det går lite upp och ner.

TT: Är det skönt att det bara är en etapp kvar nu?

– Självklart känner jag mig lite sliten av allt tävlande. Jag har kanske inte rätt tävlingsbakgrund med tanke på min skadeperiod. Men jag är jätteglad att jag har ytterligare en chans att få till bra skidåkning. Jag vill avsluta på ett bättre sätt än i dag.

Att Andersson fick tacka för sig redan i kvartsfinalen blev kostsamt eftersom samtliga av hennes toppkonkurrenter i Tour de Ski – Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Natalja Neprjajeva, Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen – presterade bättre och tog sig vidare från kvartsfinalen.

Långt efter Johaug

Väl i finalen var slovenska Anamarija Lampic starkast och vann före tvåan Jacobsen, Norge, och trean Jessica Diggins, USA.

Ebba Andersson var dock inte ensam svenska att gå trögt i spåret. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tog sig visserligen vidare till semifinal men fick båda ge sig när det skulle göras upp om finalplatser. Tidigare hade Elina Rönnlund åkt ut redan i kvarten.

För Ebba Anderssons del innebär resultatet i sprinten att hon inför söndagens Tour de Ski-avslutning, med masstart och klättringen uppför Alpe Cermis, ligger sexa i sammandraget – en minut och sju sekunder bakom ledande Therese Johaug.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons