Annons
Nyheter

Edholm lovar svara på frågor i fortsättningen

Skolminister Lotta Edholm (L) medger nu att hon ska svara på frågor i riksdagen.
Edholm är KU-anmäld för att hon vägrat svara på frågor om privata skolkoncerner på grund av en tidigare KU-anmälan.
Politik • Publicerad 9 november 2022
Skolminister Lotta Edholm (L) lovar att i fortsättningen svara på frågor vid riksdagens frågestund. Hon är KU-anmäld för att tidigare ha vägrat göra det. Arkivbild.
Skolminister Lotta Edholm (L) lovar att i fortsättningen svara på frågor vid riksdagens frågestund. Hon är KU-anmäld för att tidigare ha vägrat göra det. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

När Lotta Edholm utsågs till skolministern avslöjades det att hon satt i skolkoncernen Tellusgruppens styrelse och själv ägde aktier värda drygt 90 000 kronor.

På grund av hanteringen kring detta KU-anmäldes hon av Socialdemokraterna.

Annons

Vid sitt första framträdande vid riksdagens frågestund, som är en av riksdagens kontrollfunktioner, vägrade hon svara på frågor om huruvida hon företräder väljarnas intressen eller de privata skolkoncernerna.

För detta blev hon ånyo KU-anmäld av Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund (S) ställde då en fråga till statsminister Ulf Kristersson (M) om hur han avser att säkerställa att riksdagen kan utöva sin kontrollmakt via frågestunden.

Kristersson svarade inte på frågan utan överlämnade den till Lotta Edholm, som nu har svarat.

I sitt svar skriver hon att hon "blev osäker på vilka frågor jag kunde svara på". Men hon konstaterar att "Vid frågestunder ska svar lämnas omedelbart utan betänketid".

Hon klargör att hon i fortsättningen kommer att svara på frågor som ställs till henne.

Åsa Westlund (S) välkomnar svaret och tycker att det är bra att Edholm medger att hon gjorde fel.

– Samtidigt visar hennes tvekan att det finns en svårighet att skilja hennes egna ekonomiska intressen från regeringens skolpolitik. Det är så klart problematiskt för den här regeringen att det är svårt även för utomstående att se den här tydliga gränsen, säger hon till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons