Annons
Nyheter

Fängelse för brutala gårdsrån i Skåne

Fängelse – så lyder domen för den misstänkta rånartrion som pekats ut för en serie rån i avsides belägna bostäder på Österlen och Söderslätt i Skåne.
Flera av rånoffren har vittnat i rätten om hur de utsatts för grovt våld och hot.
Brott • Publicerad 9 juli 2020
Januari i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ett rån mot en gård. Arkivbild.
Januari i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ett rån mot en gård. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den våldsamma rånturnén tog sikte på avlägsna skånska gårdar i januari i år och gick så långt att polisen gick ut på Facebook och varnade för de aggressiva rånarna.

Vid det första rånet, i Fuglie utanför Trelleborg den 13 januari, påstod rånarna att de ville titta på en vara som utannonserats på Blocket – en metod som sedan användes vid fler rån. Övriga rån och rånförsök skedde i Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö.

Hotades med kniv

Annons

Vid rånet i Vollsjö, den 30 januari, utsattes ett äldre par för grovt våld och mannen slogs ner och misshandlades så svårt att han förlorade medvetandet. Kvinnan hotades med kniv mot sitt bröst för att hon skulle förmås öppna ett kassaskåp och överlämna bankkort och koder.

Åklagaren, som åtalade tre personer, har bedömt att flera av rånen som grova eftersom försvarslösa människor utsattes för kraftigt våld.

Ystad tingsrätt dömer nu en 31-årig man till sex och ett halvt års fängelse för bland annat tre rån, olaga hot, försök till grov stöld samt grovt bedrägeri. En 24-åring man får ett år och åtta månaders fängelse för rån, medan en 19-årig kvinnan döms samtidigt till tre års fängelse för inblandning i tre av rånen.

Förnekar brott

Männen förnekar all inblandning i gårdsrånen, medan kvinnan förnekar att hon begått brott men erkänt att hon varit på en del av brottsplatserna. Under rättegången har hon även sagt att hon varit med under tvång från sin pojkväns sida, men Ystad tingsrätt dömer henne ändå till fängelse för rån, försök till grov stöld, försök till rån samt ringa narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons