Annons
Nyheter

Sex förluster för McCarthy – kammaren tar paus

Republikanen Kevin McCarthy har förlorat sex omröstningar om att utse honom till det amerikanska representanthusets talman – och nu tar kammaren paus, rapporterar .
McCarthy har fått långt ifrån de röster han behöver – på grund av splittringar inom partiet.
USA • Publicerad 4 januari 2023
Republikanen Kevin McCarthy har inte lyckats säkra rollen som det amerikanska representanthusets talman.
Republikanen Kevin McCarthy har inte lyckats säkra rollen som det amerikanska representanthusets talman.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Under onsdagens tre omröstningar, nummer fyra, fem och sex, fick McCarthy 201 röster.

Stödet för McCarthy har därmed gått ned sedan den första omröstningen som hölls i tisdags, då han lyckades få ihop 203 av de 218 röster som han behövde för att bli vald.

Annons

Efter onsdagens tre omröstningar har kammaren beslutat att ta en paus i några timmar.

Fortsatt stöd från Trump

Som ledare för den nyvalda republikanska majoriteten i representanthuset var McCarthy i det närmaste självskriven för rollen. Men han har stött på motstånd inom sina egna led – av vissa ledamöter lojala med den förre presidenten Donald Trump, som tycker att McCarthy varken är tillräckligt konservativ eller tuff för att slåss mot Demokraterna.

Donald Trump har dock uttryckt sitt stöd för McCarthy, och gjorde det även på onsdagen.

"Det är tid för alla våra fantastiska republikanska ledamöter i representanthuset att rösta för Kevin, säkra uppgörelsen och segern", hälsade den tidigare presidenten på sociala medier före omröstningarna.

Biden: Pinsamt

Även USA:s nuvarande president Joe Biden har reagerat på de många omröstningarna, och sade innan onsdagens omröstningar att "resten av världen" följer situationen.

– Jag tycker bara att det är väldigt pinsamt att det tar så lång tid, sade presidenten.

Utan en talman kan representanthuset inte tillsätta sina medlemmar och utse utskottens ordförande och därmed inte heller inleda utredningar mot Biden-administrationen.

Det är första gången på hundra år som representanthuset röstade fler än en gång för att få fram en ny talman utan att lyckas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons