Annons
Nyheter

Efter tidig virustopp – lugnare läge i vården

En tidig virustopp ledde till en lugnare start på året på flera av landets sjukhus. Förhoppningen är att det värsta är över för den här säsongen.
– Sannolikt är det så, men vi vet inte säkert, säger Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Vård • Publicerad 5 mars 2023
Flera sjukhus vittnar om en tidig topp av virussjukdomar den här säsongen. Arkivbild.
Flera sjukhus vittnar om en tidig topp av virussjukdomar den här säsongen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Bratt, chefsläkare i region Stockholm. Arkivbild.
Johan Bratt, chefsläkare i region Stockholm. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet. Arkivbild.
Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet. Arkivbild.Foto: Johanna Ewald/St Michaels/Sahlgrenska universitetssjukhuset

Folkhälsomyndighetens statistik pekar på färre sjukdomsfall i covid-19, influensa och RS-virus sedan januari. Den bilden delas av flera sjukhus.

Både januari men framför allt februari har varit förhållandevis "lugna" månader. Covid har dock fortsatt dominerat över influensan den här säsongen, enligt Katarina Johnsson som är biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Annons

– Det har varit en lägre belastning av infektionspatienter under februari. Vi hade toppen vad gäller covid och influensa den 2 januari, säger hon.

"Betydligt lugnare"

Därefter såg man en minskning som har hållit i sig.

– Det gick ner mycket snabbare än vad vi har varit vana vid de senaste två åren och redan i slutet av januari var vi nere på en riktigt låg nivå. Sedan har det hållit sig där under februari.

En liknande situation syns på flera håll i landet. Norrlands universitetssjukhus i Umeå har haft det lugnare sedan årsskiftet, likaså sjukhus i Stockholm.

Att topparna för influensan och RS-viruset sammanföll vid jul var oturligt tycker Johan Bratt som är chefsläkare i regionen. Men sedan dess är bilden totalt sett mycket bättre.

– När det gäller covid har det successivt minskat vecka för vecka sedan årsskiftet. RS-viruset har klingat av och där är det betydligt lugnare, säger Bratt.

Även Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg såg hur virustoppen sjönk relativt snabbt.

– Vi får fortfarande in en del covid-19, framför allt hos personer med underliggande allvarliga sjukdomar, men också enstaka ovaccinerade för övrigt friska som blir rejält sjuka. Det är också en ganska stor spridning av influensa B bland barn, men det är inte jättemånga som behöver sjukhusvård, berättar Magnus Gisslén, överläkare på sjukhusets infektionsklinik och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

Värsta över?

Varför den ordentliga toppen ganska snabbt sjönk är dock svårt att säga, enligt Gisslén.

– Det är ett samspel mellan förutsättningarna för virus att sprida sig och immuniteten i befolkningen.

Annons

– Även förra året, när omikron kom, hade vi en hög topp av influensan som sjönk extremt snabbt samtidigt som omikron ökade kraftigt.

Februari har nu slagit över till mars. Har vi då passerat den värsta smittoperioden för den här vintern? Att sia om framtiden är vanskligt, enligt samtliga. Men förhoppningsvis ser vi inga nya toppar den här säsongen.

– Det finns en del andra smittor med ökad förekomst och allvarlighetsgrad som exempelvis streptokockinfektioner. Det är inte omöjligt att vissa typer av infektioner kan öka igen under våren. Jag tror ändå att det värsta är gjort för den här säsongen och att vi kommer att få se en ökning först i höst igen, säger Magnus Gisslén och tillägger:

– Men det är en gissning.

Fakta: Covidsituationen i Sverige

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport var smittspridningen av covid-19 i Sverige låg under vecka sex och sju. Att testning sker i mindre skala spelar in.

Myndigheten ser en fortsatt nedåtgående trend vad gäller inlagda patienter med covid-19 i slutenvården och även när det gäller antalet avlidna.

Antalet nya patienter med covid-19 som behöver intensivvård har varierat de senaste veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten. Antalet ligger dock på en låg nivå.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons