Annons

Efter tunga säsongen – Asllani vägrar förlora

Kosovare Asllani behöver vinna för att må bra.
Just nu mår hon inget vidare.
Fotboll • Publicerad 9 mars 2020
Kosovare Asllani under måndages träning på Estádio de Nora i Albufeira inför Algarve Cup-avslutningen mot Portugal på tisdag.
Kosovare Asllani under måndages träning på Estádio de Nora i Albufeira inför Algarve Cup-avslutningen mot Portugal på tisdag.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den 30-åriga mittfältaren har hamnat i en ovan situation den här säsongen. Som en av stjärnvärvningarna i spanska CD Tacón, som nästa år blir Real Madrid, är tanken att hon på sikt ska leda laget till stordåd. Men dit är vägen fortfarande lång.

– Jo... det börjar väl arta sig lite, säger Kosovare Asllani.

Annons

– Det går lite mer åt rätt håll spelmässigt, men det är klart, jag som är en vinnarskalle, jag vill vinna hela tiden. Det är det som är det jobbigaste.

Viktigt klubbmärke

Tacóns lag innehåller en handfull internationella stjärnor som Asllani, Sofia Jakobsson och brasilianskan Thaisa. Men det är ett ojämnt lagbygge, med många unga inhemska spelare, och den första säsongen i högstaligan har varit tuff.

Tacón ligger tia, och kämpar för att inte dras med i nedflyttningsstriden.

– Det är många bitar som måste falla på plats, men det känns ändå som att det har blivit bättre om man jämför med hur det var från början. Sedan är det klart att inför nästa säsong så hoppas jag på väldigt stora kliv framåt, säger Sofia Jakobsson.

De har inte fått några konkreta löften om förbättringar inför nästa säsong men både Jakobsson och Asllani tror att det kommer att hända mycket så fort klubben byter namn.

– Allting kommer att falla på plats på ett helt annat sätt när vi får dra på oss Real Madrids klubbmärke, och det är den största motivationen just nu. Man längtar till den dagen, självklart. För man är också historiskt sett den första signeringen för Real Madrids damlag. Att få hjälpa till att bygga laget från grunden är ett stort ansvar som jag ser fram emot att ha, säger Kosovare Asllani.

Fjärde raka förlusten?

Hon kommer däremot aldrig att vänja sig vid att förlora. Och när hon anlände till den portugisiska sydkusten inför Algarve Cup gjorde hon det med tre raka Tacónförluster i ryggen.

– Jag kände när jag kom hit till landslaget att jag måste vinna matcher bara för mitt välmåendes skull, säger Asllani.

Men efter två raka förluster, 0–1 mot Tyskland och 1–2 mot Danmark, riskerar hon att få åka tomhänt hem till Madrid. Sverige avslutar Algarve Cup mot Portugal på tisdagen, en match som handlar om att undvika sistaplatsen i turneringen.

– Det blir som en final, helt klart. Man vill inte åka härifrån med tre förluster, det vore inte alls kul, säger Asllani.

Annons

Ett nederlag skulle också innebära att Sverige förlorar fyra raka landskamper för första gången sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten hösten 2017.

– Känslomässigt är det en enorm skillnad om man vinner sista matchen. Så det kommer att vara viktigt, det vore enormt skönt att åka härifrån med en seger mot Portugal, säger Gerhardsson.

Matchen mot Portugal spelas klockan 19 på tisdagen.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons