Annons

Ekonom tror inte viruset knäcker bopriserna

Coronavirusets framfart över världen skapar också ekonomisk frossa och oro för följderna i hushållens plånböcker.
Men en expert pekar på balanserande faktorer och tror i dagsläget inte på några dramatiska fall i de svenska bostadspriserna.
Bostadspriser • Publicerad 7 mars 2020
Robert Boije är chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB. Arkivbild.
Robert Boije är chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Viss oro och psykologi kan absolut påverka bostadspriserna men det syns inte ännu och vi har ett otroligt lågränteläge. Så länge folk inte börjar tro att de ska bli arbetslösa och förlora inkomst så tror jag inte att det här kommer att ha någon avgörande betydelse, säger Robert Boije, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB, till TT.

Störningar i produktion och leveranser samt inbromsad BNP-tillväxt är bara några av effekterna av viruset. I bedömningar av svensk ekonomi pekas ofta hushållens belåning och de höga bostadspriserna ut som riskfaktorer.

Annons

Ännu finns inga tecken på att bostadspriserna påverkats negativt av coronaviruset. Tvärtom steg de i januari, enligt Svensk Mäklarstatistik, och en ny undersökning från bostadssajten Hemnet visar att försäljningstiderna för bostadsrätter i februari sjönk rejält jämfört med ett år tidigare vilket ses som ett tecken på en hetare marknad.

Ränta och obligationer

Men samtidigt finns virusoron där. Riksbanken kommer inte på kort sikt att sänka reporäntan, tror Boije. Men om oron blir utdragen och börjar påverka arbetslösheten och inflationen finns fortfarande möjlig moteld att sätta in inom finans- och penningpolitiken, säger han.

– Då kommer man att tvingas sänka reporäntan till minus igen och jag tror också att man tydligt säger att man ska utöka uppköpen av statsobligationer. Det kommer rimligtvis motverka ett bostadsprisfall även om arbetslösheten ökar något.

"Mer tydlig"

Och även i fråga om ökad försiktighet finns det följder. Om människor väntar med att köpa en bostad har det effekter även i andra änden, påpekar Boije.

– Då kan man ju tänka sig att på samma sätt som efterfrågan minskar så lägger man heller inte ut sin nuvarande bostad till salu. Utbud och efterfrågan kanske minskar lika mycket och då borde det inte påverka bostadspriserna, säger han.

Samtidigt har under senare år funnits en överproduktion av bostadsrätter i Malmö-, Göteborgs- och Stockholmsregionerna vilket kan få effekter vid mer utdragen oro, säger Boije.

– Där tror jag att man möjligen skulle kunna få en mer tydlig priskorrigering nedåt.

Inte dramatiskt

Robert Boije tror att statsbidragen till kommuner och regioner kan komma att öka om arbetslösheten tickar uppåt, för att hålla emot en sådan trend.

En annan möjlig motåtgärd är att anställda i vissa sektorer kan få minskad arbetstid utan att förlora lön i motsvarande grad.

Sammanfattningsvis tror han att coronaviruset lägger "viss sordin" på bostadsmarknaden.

– Men jag tror inte att det behöver bli så himla dramatiskt om man lägger in de andra aspekterna.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons