Annons

Ekonom: "Risken på börsen är hög"

Får du ont i magen när börsen sjunker? Då kan det vara läge att sälja av en del av ditt innehav, råder två sparekonomer. Har du dessutom ett kortsiktigt sparande på börsen ska du inte tveka – utan sälja.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2020
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, råder den som har kortsiktigt sparande på börsen att sälja direkt. Långsiktigt sparande däremot ska man inte röra.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, råder den som har kortsiktigt sparande på börsen att sälja direkt. Långsiktigt sparande däremot ska man inte röra.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kallar det "en perfekt storm". Den lägsta nivån på oljepriset på flera år kombinerat med en ökande oro för coronaviruset i världen. Resultatet: fallande börser. I den inledande måndagshandeln dök Stockholmsbörsen med nära sju procent. Vid stängning hade börsen fallit 5,5 procent.

– Det är riktigt oroligt och pessimismen har verkligen tagit över på marknaden. Det är mycket psykologi nu, alla rusar mot utgången, säger Frida Bratt.

Annons

Har du ett kortsiktigt sparande på börsen, det vill säga pengar du behöver inom ett till tre år, är hennes råd att sälja.

– Kortsiktiga pengar ska inte vara på börsen och nu ser vi verkligen varför. Vi har haft en uppgång tidigare så säljer man nu kan man ändå få en viss vinst.

Rätt pengar på rätt plats

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, ger samma råd. Hon kallar det "börsens regel nummer ett": man ska ha rätt pengar på rätt plats.

– Kortsiktigt sparande, till exempel till en bostad, ska aldrig stå på börsen. Det ska vara på ett sparkonto eller i räntefonder. Risken på börsen är hög, det är lätt att glömma det under en period när börsen stiger, säger hon.

Långsiktigt sparande däremot, som pensionssparande eller sparande till barnen, ska du inte röra, det är både Frida Bratt och Maria Landeborn överens om. Det bästa är att sitta still i båten och fortsätta spara kontinuerligt varje månad.

– Det är lätt att bli stressad när det är så stora kursrörelser under en dag. Men det kommer alltid finnas perioder när det är skakigt på börsen. Risken om man säljer i dag är att den studsar upp igen i morgon och att man då köper igen. Den tajmingen är jättesvår och man kan tappa mycket, säger Maria Landeborn.

"Gäller att tänka efter"

Ska du däremot gå i pension ganska snart eller har ett annat sparande på medellång sikt, på mellan tre till sju år, gäller en kombination av råden enligt Frida Bratt.

– Då gäller det att verkligen tänka efter och fundera på hur stor risk man vill ta. Känns det väldigt jobbigt nu då kanske aktieandelen är för stor, då är det läge att justera den. Man behöver inte sälja av allt, men ändå vikta om litegrann så att man kan sova lugnt, säger hon.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons