Annons
Nyheter

Elevhälsan kraftigt underbemannad

Allt fler unga upplever att de mår psykiskt dåligt. Men möjligheten att få hjälp av elevhälsan är bristfällig, skriver tidningen .
Skola • Publicerad 9 december 2020
Det kan vara svårt att få hjälp av elevhälsan. Arkivbild.
Det kan vara svårt att få hjälp av elevhälsan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

1 269 elever ska dela på en skolpsykolog, enligt personalstatistik från Sveriges Kommuner och Regioner som Läraren tagit del av. Det är mer än dubbelt så många som Psykologförbundet rekommenderar.

– Det är en alldeles för hög siffra. Vi vet att skillnaderna är stora mellan skolor, vilket betyder att elever på många håll inte får tillgång till den psykologresurs som de har rätt till och att det inte finns någon likvärdighet i skolan, säger Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundet, till tidningen.

Annons

För skolläkare ligger snittet på 9 430 elever per läkare. Det är långt över Skolläkarföreningens rekommendation på max 4 000 elever.

– En elevhälsa där läkare inte hinner träffa elever gränsar till en parodi på god hälsovård, säger Josef Milerad, skolöverläkare och ordförande i Skolläkarföreningen, till tidningen.

Även skolkuratorer har en stor arbetsbörda sett till antalet elever.

Skollagen säger att det ska finnas tillgång till skolsköterska, skolläkare, skolpsykolog och kurator i skolan. Men vad som menas med ”tillgång till” klargörs inte.

En pågående statlig utredning har i uppdrag att föreslå en acceptabel lägstanivå för skolornas bemanning av elevhälsan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons