Annons

Ellemann redo att ta över efter Løkke

Humorn och förmågan att nå ut utmärker 45-årige Jakob Ellemann-Jensen som nu sagt sig vara redo att bli Venstres nästa partiledare efter Lars Løkke Rasmussen.
Men att ena det konfliktdrabbade Venstre blir en utmaning.
Danmark • Publicerad 4 september 2019
Jakob Ellemann-Jensen är redo att ta över som partiledare för Venstre efter Lars Løkke Rasmussen.
Jakob Ellemann-Jensen är redo att ta över som partiledare för Venstre efter Lars Løkke Rasmussen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT

"Alla vet att Venstre har varit ute i ett stormväder. Men varje avslut innebär en chans till nystart", skriver Ellemann-Jensen själv på Facebook, när han deklarerar att han vill bli nästa partiledare.

Hittills finns inga motkandidater inför partiledarvalet den 21 september.

Annons

I danska medier beskrivs han som "lojal partisoldat". Uttrycket anspelar på hans bakgrund som militär – efter värnplikten fortsatte han inom det militära och tjänstgjorde bland annat som kapten i den danska bataljonen i Bosnien–Hercegovina 1999–2000.

Vid sidan av den militära karriären utbildade han sig till jurist och 2000–2011 arbetade han inom näringslivet.

Pappa i hetluften

Först därefter, som 38-åring, tog han steget in i politiken då han blev ledamot i folketinget för Venstre. Att det dröjde så länge har han själv förklarat med hur det var att växa upp med en pappa i den politiska hetluften – hans far Uffe Ellemann-Jensen var partiledare för Venstre och Danmarks utrikesminister.

Jakob Ellemann-Jensens tyngsta politiska post så här långt är som miljö- och livsmedelsminister i den regering som förlorade valet i juni i år.

I en intervju med tar han avstånd från Lars Løkke Rasmussens tankar om att borgerliga Venstre skulle kunna samregera med Socialdemokratiet.

– Mette Frederiksen (S) har valt att basera sin regering på den yttersta vänsterflygeln och därför är diskussionen inte längre aktuell. Venstre hör hemma i den borgerliga familjen, säger han till tidningen.

Löpsedel som sved

"Ellemann blir aldrig statsminister", stod det på en löpsedel när Uffe Ellemann-Jensen förlorade striden om statsministerposten mot dåvarande S-ledaren Poul Nyrup Rasmussen 1998. De orden om pappan skapade revanschlust, har Jakob Ellemann-Jensen berättat.

Nu är han beredd att i nästa folketingsval ta upp kampen med statsminister Mette Frederiksen.

"Jag vill stå i spetsen för Venstre och det borgerligt-liberala Danmark. Därför ställer jag upp för ordförandeposten i Venstre", skriver han på Facebook.

Nu står det också klart att tidigare integrationsminister Inger Støjberg ställer upp som kandidat till posten som vice ordförande för Venstre.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons