Annons
Nyheter

Elva döda i bakhåll i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa • Publicerad 5 juli 2020
Minst elva personer har dödats i ett bakhåll i nordöstra Kongo-Kinshasa som en lokal, etniskt grundad milis misstänks stå bakom.
Minst elva personer har dödats i ett bakhåll i nordöstra Kongo-Kinshasa som en lokal, etniskt grundad milis misstänks stå bakom.Foto: 

Minst elva personer har dödats i ett bakhåll som en lokal, etniskt grundad milis misstänks stå bakom i provinsen Ituri i nordöstra Kongo-Kinshasa. De dödade – däribland militärer, poliser och en regional tjänsteman – attackerades i två fordon på väg till staden Bunia, säger Adel Alingi Mokuba, en lokal administratör.

Han uppger att den dödade tjänstemannen arbetade med ekonomi och finanser i regionen.

Annons

Den milis som pekas ut för dådet är Kongolesiska demokratiska koalitionen (Codeco).

I fredags uppgav militären att sju medlemmar av Codeco har dödats. Milisen säger sig försvara befolkningsgruppen lendo, som mest ägnar sig åt jordbruk. Lendo har ofta drabbat samman med gruppen hema, som är herdar och handlare.

FN har anklagat lendo för en lång rad mord i området.

Mellan oktober i fjol och maj i år har 531 civila dödats i olika slags våldsdåd i Ituri, enligt FN.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons