Annons

EM i judo skjuts upp: "Varken bra eller dåligt"

Europeiska judounionen har tillsammans med det tjeckiska judoförbundet valt att flytta fram EM i judo från den 1–3 maj till 19-21 juni, en konsekvens av coronavirusets spridning. För de svenska judokerna Tommy Macias och Anna Bernholm blir mästerskapet det sista OS-kvalet.
Judo • Publicerad 13 mars 2020
Svenska olympiern Tommy Macias, judo, är uttagen till den svenska truppen till sommar-OS 2020 i Tokyo. Hans kvalpoäng är troligtvis redan tillräckliga. Arkivbild.
Svenska olympiern Tommy Macias, judo, är uttagen till den svenska truppen till sommar-OS 2020 i Tokyo. Hans kvalpoäng är troligtvis redan tillräckliga. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Det är varken bra eller dåligt, egentligen. Vi anpassar oss efter rådande omständigheter och har flera planer. Jag har väl sju olika planer, tror jag", säger landslagschefen Robert Eriksson i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

Annons

"Fördelen för oss är väl att vi har en liten organisation vilket gör att vi ganska lätt kan anpassa oss. Vi kan ju egentligen samla alla och åka i väg i morgon om det skulle vara så", fortsätter Eriksson.

De OS-kvaltävlingar som återstår är masterstävlingen i Doha den 28-30 maj och sedan EM. Detta sedan det internationella judoförbundet för några dagar sedan valde att förlänga OS-kvaltiden fram till den 30 juni.

"Det som är bra är ju att det går efter masters. Det är ju egentligen mest kvalpoängen man är ute efter i det här läget. Kommer du femma på masters får du nästan lika mycket poäng som om du vinner EM", kommenterar Eriksson.

Anna Bernholm och Tommy Macias ligger högt upp på rankningen och deras OS-platser ska i stort sett vara säkrade. Robin Pacek, Marcus Nyman och Joakim Dvärby är precis ovanför kvalgränsen och behöver fler kvalpoäng för att stärka sina positioner. Alla idrottare måste också tas ut av SOK innan OS-platsen är helt och hållet säkrad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons