Annons

Emiren kidnappade döttrarna och hotade frun

Emiren i Dubai har kidnappat två av sina döttrar och hotat och terroriserat sin exfru tills hon flydde landet med hans barn.
Det visar ett avgörande i en brittisk domstol – som emiren försökte hemlighålla.
Förenade arabemiraten • Publicerad 5 mars 2020
Emiren Mohammed bin Rashid Al Maktum tillsammans med sin exfru, prinsessan Haya av Jordanien, vid hästtävlingen Royal Ascot i Storbritannien.
Emiren Mohammed bin Rashid Al Maktum tillsammans med sin exfru, prinsessan Haya av Jordanien, vid hästtävlingen Royal Ascot i Storbritannien.Foto: Alastair Grant/AP/TT
Latifa bint Moammed Al Maktum, i en skärmdump från det filmklipp hon lade upp på Youtube inför sitt flyktförsök. Arkivbild.
Latifa bint Moammed Al Maktum, i en skärmdump från det filmklipp hon lade upp på Youtube inför sitt flyktförsök. Arkivbild.Foto: AP/TT

Prinsessan Haya av Jordanien, tidigare hustru till emiren Muhammad bin Rashid Al Maktum, flydde Dubai i maj förra året med parets två barn.

De kom till Storbritannien, där prinsessan sökte asyl och berättade att hon var livrädd för sin make. Hon begärde skilsmässa och dessutom ett särskilt kontaktförbud för offer för våld i nära relationer. Av den anledningen fick en brittisk domstol i uppdrag att fastställa familjeförhållandena kring en av arabvärldens mäktigaste män.

Döttrarna hölls fångna

Annons

Domstolen slår fast att emiren beordrat kidnappningar av två av sina döttrar (bägge från ett annat av hans sex äktenskap).

I augusti år 2000 kidnappades dottern Shamsa från brittiska Cambridge. Hon uppges ha blivit nedsövd av agenter innan hon tvingades återvända till emiratet. Sedan dess har dottern "varit frihetsberövad under en stor del av, om inte hela, de senaste två årtiondena", meddelar en domare vid den brittiska domstolen.

En annan dotter, Latifa, togs till fånga en första gång år 2002 och hölls då frihetsberövad i tre års tid. Förrförra året skedde det igen efter ett internationellt uppmärksammat händelseförlopp, som började med en känslosam Youtube-video.

– Allt min pappa bryr sig om är sitt rykte. Han kommer att döda människor för att skydda sitt rykte. Om du ser den här videon är det inte en så bra grej. Antingen är jag död eller i en väldigt, väldigt svår situation, sade Latifa Al Maktum i klippet.

Stoppad till havs

Kort därpå påbörjade hon en spektakulär flykt: Utklädd och tillsammans med en nära vän åkte de med en bil till kusten i grannlandet Oman, där de for ut på vattnet, först i gummibåt och sedan på vattenskoter, till en båt som väntade ute och förde dem vidare ut till havs.

Utanför Indiens kust stoppades hon dock av indiska specialstyrkor och fördes tillbaka till Dubai. Där befinner sig hon än i dag och har knappt synts till i det offentliga.

– Hon vädjade till soldaterna att döda henne snarare än att behöva åka tillbaka till sin familj i Dubai, säger den brittiska domaren Andrew McFarlane.

Domstolen bedömer att uppgifter om att Latifa utsatts för misshandel som kan likställas vid tortyr är trovärdiga.

– Hon var tydligt desperat att frigöra sig själv från sin familj och beredd att ge sig ut på ett livsfarligt uppdrag för att göra det, säger McFarlane.

Dödshot och pistoler

Emirens exfru prinsessan Haya, som är halvsyster till kungen av Jordanien, har berättat hur hon under en tid fick anonyma lappar med dödshot mot sig själv och sina barn. Vid ett tillfälle landade en helikopter vid hennes bostad, varpå piloten klev ut och sade att han skulle ta med sig en passagerare till ett ökenfängelse. Andra gånger säger hon sig ha vaknat med laddade pistoler på kudden, rapporterar BBC.

Annons

Emiren hade också skilt sig från Haya i hemlighet ett par månader innan hennes flykt – den 7 november. På 20-årsdagen av hennes far kung Husseins dödsdag, just för att kränka henne så mycket som möjligt, attesterar domstolen.

Emiren försökte på juridisk väg förhindra att domstolens slutsatser skulle nå offentlighetens ljus, men misslyckades.

Han nekar till alla anklagelser i ett skriftligt uttalande, där han gör gällande att det är ett privat familjeärende.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons