Annons

En dömd för terrorplan i Sydney

Australien • Publicerad 1 maj 2019
En av två bröder har dömts för att ha planerat ett terrordåd i Sydney 2017. Bilden från ett polistillslag samma år under utredningen. Arkivbild.
En av två bröder har dömts för att ha planerat ett terrordåd i Sydney 2017. Bilden från ett polistillslag samma år under utredningen. Arkivbild.Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Åtminstone en av två bröder som åtalats för att ha planerat ett terrordåd på ett passagerarplan från Sydney är skyldig, enligt domstolen.

Planen var att föra ombord en hemmagjord bomb gömd i en köttkvarn på ett plan från Förenade Arabemiratens Etihad Airways. Planets destination var Abu Dhabi.

Annons

Bröderna delgavs misstanke i juli 2017 för att ha planerat dådet enligt vad polisen uppgett var instruktioner från IS.

Den hemmagjorda bomben skulle smugglas ombord på ett plan den 15 juli 2017 men försöket avbröts innan bröderna kom fram till säkerhetskontrollen.

Polisen har uppgett att kommunikationen med IS inleddes i april 2017, och att terrorgruppen skickat bombdelar till bröderna.

Påföljden för den dömde mannen kommer i slutet av juli. Hans bror har ännu inte fått sin dom. Båda riskerar livstidsstraff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons