Annons
Nyheter

En miljon Londonbarn får poliobooster

Storbritannien • Publicerad 10 augusti 2022
Tack vare omfattande vaccinationsprogram sprids polioviruset i dag endast endemiskt i Afghanistan och Pakistan. Bilden är från Pakistan. Arkivbild.
Tack vare omfattande vaccinationsprogram sprids polioviruset i dag endast endemiskt i Afghanistan och Pakistan. Bilden är från Pakistan. Arkivbild.Foto: Muhammad Sajjad/AP/TT

Runt en miljon barn i London kommer att erbjudas en påfyllnadsdos poliovaccin, meddelar hälsomyndigheten UKHSA.

Boostersprutan ska ge extra skydd för alla barn mellan ett och nio år, men UKHSA betonar att smittrisken är mycket liten.

Annons

– För den stora majoriteten, som är helt vaccinerad, är smittorisken låg, men vi vet att områden i London där polioviruset spridits har några av de lägsta vaccineringsgraderna, säger Vanessa Saliba, epidemiolog på UKHSA.

Spår av poliovirus har hittats i avloppsvattnet från åtta stadsdelar i den brittiska huvudstaden.

Inga nya fall av polio har bekräftats i Storbritannien, där polio utrotades för två decennier sedan.

Omfattande globala insatser har de senaste årtiondena varit nära att utplåna polio, en förlamande och potentiellt dödlig virussjukdom som främst drabbar barn.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons