Annons
Nyheter

En miljon människor på flykt i Somalia

En miljon människor har tvingats fly från sina hem i Somalia på grund av torka och svält. Antalet svältande väntas att öka med två miljoner personer de kommande månaderna.
Somalia • Publicerad 11 augusti 2022
Svältkatastrofen i Somalia blir allt svårare. Arkivbild.
Svältkatastrofen i Somalia blir allt svårare. Arkivbild.Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Detta enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR och norska flyktinghjälpen NRC. Av den miljonen flyktingar befinner sig 750 000 fortfarande i Somalia medan resten har flytt utomlands.

– Den här miljonen är en milstolpe och en massiv alarmklocka för Somalia" säger Mohamed Abdi, NRC:s ansvariga i Somalia.

Annons

Svältkatastrofen som fått människor att fly beror i huvudsak på att omkring 80 procent av landet har drabbats av extremtorka.

– Svälten har drabbat hela landet och vi ser fler och fler familjer som tvingas lämna allt bakom sig eftersom det saknas mat och vatten i deras byar. Biståndet måste utökas innan det är för sent, säger Mohamed Abdi.

De fem miljoner människor i Somalia som svälter i dag väntas öka till över sju miljoner de kommande månaderna, enligt siffror från UNHCR.

Klimatförändringar och höga matpriser på grund av kriget i Ukraina pekas ut som andra orsaker till att svälten breder ut sig allt mer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons