Annons

Sverige kan ha fått sitt första inhemska fall

En person i Stockholm har bekräftats smittad av coronaviruset utan att ha rest utomlands eller ha haft kontakt med någon som konstaterats smittad. Ytterligare en insjuknad person utan koppling till smitta utomlands inväntar provsvar.
Ett 20-tal medarbetare utreds på S:t Görans sjukhus och har tagits ur tjänst.
Coronaviruset • Publicerad 9 mars 2020
En person har smittats av coronaviruset utan känd källa till smittan. Arkivbild.
En person har smittats av coronaviruset utan känd källa till smittan. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Det var i söndags kväll som en patient på S:t Görans sjukhus i Stockholm bekräftades smittad av coronaviruset utan någon känd koppling till hur smittan uppstått. Ytterligare en patient, som inte har någon koppling till det andra fallet, misstänks vara smittad och väntar på provsvar.

– Man kan tolka det som att det kan vara det första inhemska smittfallet, men vi vet inte ännu, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Annons

Båda patienterna har förts från S:t Göran och vårdas isolerade på en infektionsklinik samtidigt som smittspårning pågår.

20-tal utreds

Ett drygt 20-tal medarbetare på S:t Görans sjukhus som kan ha varit i kontakt med de två patienterna utreds nu och har tagits ur tjänst under tiden. Utredningen bedöms gå fort att genomföra, enligt chefläkare Christian Kylander.

– Vi har ett cirka 20-tal medarbetare som vi nu utreder huruvida de har varit nära de här två patienterna det rör sig om, säger chefläkare Christian Kylander.

Antalet berörda medarbetare är inte helt fastställt än. Att en av patienterna inte heller är bekräftat smittad kan också påverka det slutgiltiga utfallet av hur många som kan ha blivit utsatta för viruset.

Minimal risk för patienter

De två patienterna vårdades på en avdelning tillsammans med andra patienter men Christian Kylander bedömer risken att andra patienter kan ha smittats som minimal.

– De kom in som patienter med infektion och har hanterats som det. Och då ska man inte ha samband med andra patienter.

S:t Görans sjukhus i Stockholm har gått upp i stabsläge efter coronabeskedet för att kunna ta snabba beslut och underlätta samarbetet inom sjukhuset och med Smittskydd Stockholm.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons