Annons

Enormt askmoln från vulkan i Indonesien

Indonesien • Publicerad 3 mars 2020
Indonesiens mest aktiva vulkan Merapi har skjutit upp ett stort askmoln 6|000 meter upp i luften.
Indonesiens mest aktiva vulkan Merapi har skjutit upp ett stort askmoln 6|000 meter upp i luften.Foto: Slamet Riyadi/AP/TT

Flera samhällen har täckts av ett lager av aska blandad med sand, sedan Indonesiens mest aktiva vulkan spytt ut ett stort askmoln runt 6 000 meter upp i luften.

Askan nådde städer upp till en mil från kratern på vulkanen Merapi, som ligger nära staden Yogyakarta på ön Java.

Annons

– Vi hörde ett muller i minst fem minuter och jag kunde se askmolnen från mitt hus, säger Jarmali som bor i distriktet Boyolali.

Varningsnivån för vulkanen har inte höjts, men den internationella flygplatsen i Surakarta runt fyra mil från vulkanen har stängts efter utbrottet.

Myndigheterna uppmanar befolkningen att hålla sig på minst tre kilometers avstånd från vulkanen.

Merapis senaste stora utbrott kom 2010, då fler än 300 människor omkom och runt 280 000 tvingades lämna sina hem. Det var vulkanens kraftigaste sedan utbrottet 1930, då runt 1 300 människor miste livet.

Det finns närmare 130 aktiva vulkaner i Indonesien, som ligger vid Eldringen, ett område med hög seismisk aktivitet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons