Annons

Enormt knarktillslag i "Gyllene triangeln"

Myanmar • Publicerad 7 mars 2020
De beslagtagna drogerna inspekteras av militären vid vad som vanligtvis utgör en fotbollsanläggning i delstaten Shan i Myanmar (Burma), den 6 mars.
De beslagtagna drogerna inspekteras av militären vid vad som vanligtvis utgör en fotbollsanläggning i delstaten Shan i Myanmar (Burma), den 6 mars.Foto: Ye Aung Thu/AFP/TT

Ändlösa rader av heroin och metamfetamin ligger uppradade i en avlägsen gränszon i Myanmar, efter en sällsynt narkotikaräd i hjärtat av Sydostasiens ökända "Gyllene triangel".

Tillslaget i en av världens största narkotikaproducerande regioner resulterade i att tre stora fabriker stängdes och 43 miljoner tabletter metamfetamin beslagtogs.

Annons

Fabrikerna hittades av militären i området runt staden Kutkai i delstaten Shan.

– Våra soldater befinner sig på marken i områden som skogspolisen inte kan nå, säger generalen Tun Tun Nyi.

Delstaten Shan är en del av den "Gyllene triangeln", ett landområde i sydöstra Asien som sträcker sig in i Myanmar, Laos, Kina och Thailand, som praktiskt taget är ostört från myndigheter trots den mycket omfattande knarkproduktionen.

Tillslaget var värt närmare 100 miljoner dollar i Myanmar enligt militären, ett värde som tripplas när det passerar gränserna till Thailand och Malyasia.

– Det här är årets största tillslag. Hela världen krigar mot drogerna, säger Tun Tun Nyi.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons