Annons
Nyheter

Epsteinfallet: Pressen ökar på prins Andrew

Gripandet av Ghislaine Maxwell riktar åter ett obekvämt strålkastarljus mot brittiske prins Andrew som sägs vara "oförstående" till uppgifterna om att han obstruerar mot USA:s rättsinstanser i fallet med den nu avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein.
USA/Storbritannien • Publicerad 3 juli 2020
Storbritanniens prins Andrew . Arkivbild.
Storbritanniens prins Andrew . Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Den 58-åriga Maxwell greps i torsdags av FBI i New Hampshire i USA. Hon var tidigare partner och nära bundsförvant med Epstein och hon misstänks för att ha "försett" Epstein med flickor så unga som 14 år som han sedan utnyttjade sexuellt.

Jeffrey Epstein var affärsman från New York med många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump samt den brittiske prinsen Andrew.

Annons

På fredagen lät det juridiska team som den 60-årige prinsen anlitar meddela att prinsen var oförstående till de amerikanska signalerna om att han inte har velat samarbeta i utredningen kring Epsteins övergrepp.

Prinsen är inte formellt misstänkt för något brott men en i dag vuxen kvinna anklagar honom för att ha haft sex med henne då hon var 17 år. Kvinnan säger att hon var offer för människohandel ombesörjd av Jeffrey Epstein och att denne tvingade henne att ha sex med prinsen.

– Vi skulle välkomna om prins Andrew kom hit och talade med oss, sade en av åklagarna i torsdags i samband med gripandet av Maxwell

Prins Andrew tillbakavisar kvinnans anklagelse mot honom.

I augusti 2019 tog Epstein sitt liv i sin cell i häktet på Manhattan i New York. Han blev 66 år.

Fakta: Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953.

År 2008 dömdes Epstein för att ha köpt sex av underåriga. Men straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.

Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att Epstein haft prostituerade minderåriga som även utnyttjats av hans vänner. En månad efter det att han gripits med anledning av dessa misstankar i juli 2019 hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som ett självmord.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons