Annons
Nyheter

Ersättning för skjutna vildsvin i Norge

Norge • Publicerad 13 juli 2020
Norska livsmedelsmyndigheten ska betala för vildsvin som skjutits i Norge. Arkivbild.
Norska livsmedelsmyndigheten ska betala för vildsvin som skjutits i Norge. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norska livsmedelsmyndigheten Mattilsynet ska betala ut ersättning till jägare som skickar in prover från vildsvin som fällts i Norge.

Ersättningen för en hane är 500 norska kronor och för en hona ska 2 000 kronor betalas ut, eftersom de i högre grad ökar beståndet.

Annons

De insända proverna kommer att kontrolleras för parasiten trikiner, som hos människor kan leda till sjukdomen trikinos vid intag av otillräckligt tillagat kött.

– Det är viktigt och bra att vi får till åtgärder som leder till färre vildsvin i Norge. Regeringen har lanserat en handlingsplan mot vildsvin, och kompensationssystemet är en av punkterna i denna åtgärdsplan, säger jordbruks- och livsmedelsminister Olaug Bollestad.

Samtliga vildsvin i Norge tros ha kommit från Sverige, men på grund av att de kan föra med sig nya sjukdomar som kan smitta andra djur och människor är de inte välkomna där.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons