Nyheter

EU förhandlar med Thailand

EU • Publicerad 15 mars 2023
Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha, som ursprungligen kom till makten via en militärkupp 2014. Arkivfoto.
Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha, som ursprungligen kom till makten via en militärkupp 2014. Arkivfoto.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och Thailand ska återupptas, efter nästan tio år i träda.

"Jag välkomnar varmt återstarten för våra förhandlingar om ett handelsavtal med Thailand – den näst största ekonomin i Asean-regionen. Ett modernt och dynamiskt avtal kommer att leda till fördelar för båda sidor och stärka EU:s handelskontakter med regionen", skriver EU-kommissionens handelsansvarige exekutive vice ordförande Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna med Thailand lades på is 2014 som en följd av den militärkupp som förde nuvarande premiärministern Prayut Chan-O-Cha till makten. EU är ändå Thailands fjärde största handelspartner och tredje största investerare i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.