Annons
Nyheter

EU:s vätevänner hoppas på ren energi

Ut med naturgasen och in med förnybar vätgas. Så vill EU-kommissionen bidra till att skapa den klimatneutralitet som utlovats till senast år 2050.
Fast kritikerna är tveksamma till miljövänligheten.
Energi • Publicerad 8 juli 2020
EU:s klimatansvarige förste viceordförande Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson presenterar sina planer för grön vätgas.
EU:s klimatansvarige förste viceordförande Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson presenterar sina planer för grön vätgas.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Onsdagens två nya EU-strategier – om bättre integrerade energisystem och användandet av grön vätgas – presenteras i stolta ordalag av EU:s energikommissionär Kadri Simson och klimatansvarige förste viceordföranden Frans Timmermans.

– De är ambitiösa, de är nödvändiga för att göra den gröna återhämtningen till verklighet och placerar oss på allvar på vägen mot klimatneutralitet, säger Timmermans om strategierna på en presskonferens i Bryssel.

Annons

Han har stora förhoppningar på vätgasen och ser framför sig hur den ska kunna utvinnas ur förnybara energikällor som vind och solkraft och på så vis bara ge ifrån sig vatten, i stället för klimatförändrande växthusgaser.

En miljon jobb?

Kommissionen vill stödja produktion av upp till en miljon ton förnybar vätgas redan fram till år 2024. Det ska sedan bli tio gånger så mycket till år 2030, varpå tekniken ska ha "mognat" tillräckligt för en storskalig utbyggnad fram till år 2050.

Bland annat ska det göras genom skapandet av en europeisk "vätgasallians" där företag, stater och organisationer kan samarbeta.

På kuppen hoppas man göra EU världsledande på området och kunna sysselsätta en miljon människor.

Livlina till industrin

Kritiska röster pekar dock på att tekniken än så länge är relativt outvecklad och att EU-kommissionen tills vidare inte säger nej till utvinningen av vätgas ur fossila bränslen.

Miljörörelsen anar ugglor i gasmossen.

"Kommissionen hävdar att förnybar vätgas är framtiden, men genom att lämna dörren öppen för fossil vätgas och ge industrin inflytande i en ny allians så ger man en ny livlina till den misslyckade fossilindustrin", säger Tara Connolly från Friends of the Earth Europe i ett uttalande.

Fakta: EU:s vätgasstrategi

EU-kommissionen räknar med att vätgas år 2050 kan täcka 24 procent av världens efterfrågan på energi. Det kan ge en årlig omsättning på motsvarande 6 500 miljarder svenska kronor och sysselsätta upp till en miljon personer i EU.

I en ny vätgasstrategi vill kommissionen dra igång en europeisk vätgasallians av företag och organisationer, i samma stil som man tidigare lanserat en batteriallians, där bland andra Sverige ingår tillsammans med svenska Northvolt.

Ett förstahandsmål är att stödja produktion av minst en miljon ton förnybar vätgas fram till 2024 och sedan tio miljoner ton till 2030.

Källa: EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons