Annons
Nyheter

EU-parlamentariker formellt mutanklagade

Fyra personer har formellt anklagats för att vara inblandade i en misstänkt mutskandal inom Europaparlamentet.
EU • Publicerad 11 december 2022
EU-parlamentet skakas av misstänkt mutskandal. Arkivbild.
EU-parlamentet skakas av misstänkt mutskandal. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Bland dem som pekats ut i den misstänkta muthärvan med kopplingar till Qatar finns den grekiska parlamentsledamoten Eva Kaili, som också är en av parlamentets vice talmän. Det är dock oklart om hon är en av dem som är fortsatt frihetsberövade.

"Fyra personer har gripits av Bryssels utredningsdomare som leder granskningen. De fyra är formellt misstänkta för att ha ingått i en kriminell organisation, för pengatvätt och korruption", meddelar åklagarämbetet i ett uttalande på söndagen, utan att namnge misstänkta.

Annons

Kaili har samtidigt stängts av från den socialistiska partigruppen under pågående utredning, och enligt talmannen Roberta Metsolas presstab även från parlamentet.

Sent på lördagen genomfördes en husrannsakan hos ytterligare en parlamentsledamot. Europaparlamentets talmanskansli bekräftar att fallet rör en belgisk EU-parlamentariker.

Enligt uppgifter till belgiska tidningen Le Soir rör det sig om mutförsök med Qatar som avsändare då landet vill påverka EU-debatten till sin fördel.

Qatar förnekar all inblandning i det misstänkta mutbrottet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons