Annons
Nyheter

EU ser Huawei och ZTE som säkerhetshot

EU-kommissionen stämplar de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE som säkerhetshot. Regler finns för att blockera bolagens 5G-teknik – men EU-toppen Thierry Breton tycker att det "går för långsamt".
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Huawei har utan framgång försökt att vara en del av 5G-utbyggnaden i Sverige. Arkivbild.
Huawei har utan framgång försökt att vara en del av 5G-utbyggnaden i Sverige. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

– Vi har inte råd att göra oss beroende av något som kan utvecklas till ett vapen mot våra intressen, säger Breton, EU:s kommissionär för den inre marknaden, på en pressträff, enligt AFP.

I ett uttalande skriver kommissionen "att Huawei och ZTE i själva verket utgör en väsentligt högre risk än andra 5G-leverantörer".

Annons

Kommissionen beskriver medlemsländernas beslut att begränsa eller helt stoppa Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av 5G-nät som "rättfärdiga", och i enlighet med de åtgärder för en säker 5G-utbyggnad som länderna kom överens om för tre år sedan.

"Går för långsamt"

24 av unionens 27 medlemmar har infört regelverk för att kunna utfärda begränsningar i 5G-utbyggnaden. Men enligt Thierry Breton har bara tio länder hittills använt reglerna för att stoppa specifika högrisk aktörer.

– Det går för långsamt, och utgör en betydande säkerhetsrisk och exponerar unionens samlade säkerhet, säger han, enligt AFP.

Sverige är ett av de länder som helt blockerat Huawei från att vara med i utbyggnaden av 5G-nätet.

Kammarrätten i Stockholm avslog förra sommaren Huaweis överklagande av den svenska statens beslut att stoppa bolaget. Domstolen gjorde det med hänvisning till svenska säkerhetsintressen.

Förbud i USA

Enligt beslutet ska Huaweis befintliga produkter i gamla svenska telenät dessutom vara avvecklade före 1 januari 2025.

USA har legat på Europa om att sätta ned foten mot bland annat kinesiska telekombolag. I fjol införde USA ett import- och säljförbud för kommunikationsutrustning från bolag som Huawei och ZTE.

Även Storbritannien har blockerat Huaweis inblandning i 5G.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons