Annons
Nyheter

EU skärper tonen mot Kina i WTO

EU • Publicerad 7 december 2022
Litauens ambassad i Kina stängdes i fjol som en följd av tvisten mellan Kina och Litauen kring växande litauiska kontakter med Taiwan. Arkivfoto.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kinas handelsrestriktioner mot Litauen får EU att skärpa tonen ytterligare mot Kina i världshandelsorganisationen WTO.

Kina har infört en rad importåtgärder gentemot Litauen, som en följd av allt närmare politiska och ekonomiska kontakter mellan Litauen och Taiwan. Försöka att lösa tvisten genom WTO-samtal har inte lyckats, vilket gör att EU nu begär att en WTO-panel ska hantera saken. Samma sak gäller för EU-klagomål på hur Kina stoppar patentinnehavare från att bevaka sina rättigheter i domstol.

"Vår förhoppning var att lösa de här två betydande fallen i en konsultationsprocess och vi har lagt ner avsevärd tid på det. Tyvärr har det varit förgäves. Därför har vi inget annat val än att kräva uppsättandet av de här WTO-panelerna", säger EU-kommissionens handelsansvarige vice ordförande Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons