Annons
Nyheter

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".
Ekonomi • Publicerad 23 september 2023
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad". Arkivbild.
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad". Arkivbild.Foto: Olivier Matthys AP/TT

EU tragglar med att finna en ny balans i relationen till Kina. Även om unionen försöker minska sin sårbarhet när det gäller "strategiska produkter", så som tillverkningen av halvledare, är det praktiskt taget ogörligt att helt frikoppla sig från Kina ur ett handelsperspektiv.

Det var EU-toppen Valdis Dombrovskis budskap när han talade vid ett handelstoppmöte i Peking på lördagen.

Annons

Dombrovskis, tidigare lettisk premiärminister, är EU-kommissionens ansvarige för handelsfrågor sedan 2020.

EU är mån om att minska beroendet till Kina, medan det också ligger i unionens intresse att behålla tillgången till den kinesiska marknaden, enligt bedömare.

Samtidigt finns risken att ett elbilskrig mellan Kina och EU närmar sig.

EU-kommissionen hävdar nämligen att kinesiska elbilar är billigare än europeiska tack vare otillåtna statsstöd – och kommissionsordförande Ursula von der Leyen uppgav nyligen att en granskning av kinesiska statsstöd kan inledas.

Detta fick Kinas handelsdepartement att ilskna till och tala om "protektionism som allvarligt kommer att störa och förvränga den globala fordonsindustriskedjan".

I Peking pågår över helgen ett forum mellan Kina och EU, där tjänstemän och representanter från de båda maktblocken träffas för att diskutera frågor som rör makroekonomi, handelshinder, leveranskedjor och finansiella tjänster.

Dessa sammanträden kan tänkas bli en språngbräda för ett toppmöte mellan von der Leyen och Kinas president Xi Jinping senare i år, skriver Bloomberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons