Annons

EU varnar Turkiet för att provborra i havet

Belgien/Turkiet • Publicerad 13 maj 2019
EU:s utrikeschef Federica Mogherini i samband med mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini i samband med mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel.Foto: Virginia Mayo

EU:s utrikeschef Federica Mogherini varnar Turkiet för att gå vidare med planerna på att borra efter olja och gas utanför Cyperns kust. Mogherini säger att planen är olaglig och att EU:s samtliga utrikesministrar försäkrat att deras länder stöder medlemslandet Cypern i dispyten.

– Vi uppmanar enträget Turkiet att visa återhållsamhet, respektera Cyperns suveräna rätt i sin ekonomiska zon och avstå från sådana olagliga åtgärder som Europeiska unionen kommer att svara på lämpligt sätt på och i full solidaritet med Cypern, säger hon efter ett möte med utrikesministrarna i Bryssel.

Annons

Även USA har kritiserat planerna på att börja borra i Medelhavet, planer som offentliggjordes i förra veckan. Ankara har avfärdat invändningarna och säger att borrningarna ska pågå till i september.

Turkiet anser inte att Cypern har rätt till området och har givit oljebolaget Turkish Petroleum rätt att provborra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons