Annons
Nyheter

EU vill stoppa krigsvapen i Moldavien

EU • Publicerad 11 juli 2022
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson lanserade ett nytt samarbete mellan unionen och partnerländer för att stävja vapensmuggling i framtiden. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson lanserade ett nytt samarbete mellan unionen och partnerländer för att stävja vapensmuggling i framtiden. Arkivbild.Foto: Kenzo Tribouillard/poolfoto via AP/TT

EU inleder ett särskilt samarbete med Moldavien för att förhindra att krigsvapen från Ukraina smugglas in i unionen i framtiden.

Initiativet till en "stödhubb" i den moldaviska huvudstaden Chisinau presenterades av EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) och Moldaviens inrikesminister Ana Revenco vid ett inrikesministermöte i Prag på måndagen.

Annons

– Av erfarenhet från det tidigare kriget i Jugoslavien, så har vi fortfarande problem med skjutvapen som smugglas därifrån till kriminella organisationer och bidrar till våldet inom de kriminella nätverken i Europa, säger Johansson.

Den svenska kommissionären säger att Europol genom samarbetet lättare kommer att kunna dela information med unionens samarbetsländer och att gränsorganet Frontex också kommer att kunna förstärka sina tullkontroller.

Moldavien valdes ut som värdland för samarbetet då en stor del av den väntade vapensmugglingen lär ske där, enligt Frontex tillförordnade chef Aija Kalnaja.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons