Annons

Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal

Frankrike, Storbritannien och Tyskland vidtar åtgärder för att rädda kärnenergiöverenskommelsen med Iran, som USA lämnade 2018.
EU inleder nu en process för att lösa meningsskiljaktigheter mellan parter i avtalet.
Iran • Publicerad 14 januari 2020
Tekniker i arbete vid en kärnenergianläggning i Iran. Arkivbild.
Tekniker i arbete vid en kärnenergianläggning i Iran. Arkivbild.Foto: Irans atomenergiorganisation/AP/TT

Tvistlösningsmekanismen sätts i gång eftersom Iran, sedan USA lämnade avtalet, överträtt vissa av begränsningarna i kärnenergiöverenskommelsen JCPOA.

"Vi accepterar inte argumentet att Iran har rätt att minska sina åtaganden med JCPOA", skriver de tre länderna i ett gemensamt uttalande, där de tillägger att de inte har något annat val än att inleda processen.

Annons

Samtidigt poängterar de att de inte ansluter sig till USA:s sanktionspåtryckningar för att sätta "maximal press" på Iran.

"Viktigare än någonsin"

De tre länderna har försökt att hålla kärnenergiavtalet vid liv sedan USA lämnade överenskommelsen 2018. I avtalet förband sig Iran till att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner. Men USA har återinfört sanktioner och Iran har som svar gradvis börjat överge flera av de begränsningar som stipuleras i avtalet.

Nyligen meddelade Iran att landet inte längre följer uppgörelsens begränsning av hur stort antal centrifuger för urananrikning landet får använda. Iran anser sig, inom ramen för överenskommelsen, ha rätt att frångå delar av avtalet eftersom USA dragit sig ur det.

EU:s utrikeschef Josep Borrell uppmanar alla parter att rädda avtalet.

– Tvistlösningsmekanismen kräver intensiva ansträngningar av alla. Som samordnare väntar jag mig att alla JCPOA-deltagare närmar sig processen med den inställningen, säger han.

– Med anledning av de farliga upptrappningarna i Mellanöstern är bevarandet av JCPOA viktigare än någonsin.

Två veckor

Enligt mekanismen som ingår i avtalet ska EU nu informera avtalets övriga parter. Efter det har parterna två veckor på sig att lösa tvisten, men tidsgränsen kan förlängas om alla vill det.

Processen kan i slutänden leda till att fler sanktioner mot Iran återinförs, även om syftet med processen enligt de tre europeiska länderna är att rädda överenskommelsen.

Det ryska utrikesdepartementet varnar i ett uttalande för att utlösandet av mekanismen snarare kan förvärra den spända situationen och omöjliggöra en lösning kring avtalet.

JCPOA tecknades 2015 mellan Iran och P5+1, det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons