Annons

Expert: Erdogan vill testa Putins tålamod

Turkiets nedskjutning av ytterligare ett syriskt stridsflygplan kan vara ett sätt för president Recep Tayyip Erdogan att testa Rysslands tålamod, enligt experten Michael Sahlin.
Syrien • Publicerad 3 mars 2020
Rysslands president Vladimir Putin, till höger, skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett möte i Berlin om Libyen den 19 januari.
Rysslands president Vladimir Putin, till höger, skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett möte i Berlin om Libyen den 19 januari.Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Turkiet sköt under tisdagen ned ytterligare ett av den syriska regimens flygplan i Idlibprovinsen i Syrien. Under dagarna före hade president Erdogan hotat med nya attacker mot de ryskstödda syriska regimstyrkorna om de inte avbryter sin offensiv i nordvästra Syrien.

Offensiven, där de syriska styrkorna gjort stora framryckningar i Idlib, har pågått sedan i december och har lett till att närmare en miljon människor drivits på flykt mot den turkiska gränsen.

Annons

– Efter den här eskaleringen har problemet varit att Turkiet inte har luftherravälde och att det är väldigt svårt att driva konventionell krigföring om man inte har kontroll över luftrummet. Den har Ryssland haft, men nu har Turkiet på olika sätt agerat med drönare och också med sitt jaktflyg, säger Michael Sahlin, ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademin och tidigare Sveriges ambassadör i Turkiet.

Flera motiv

För bara ett par dagar sedan sköt Turkiet ned två syriska stridsflygplan i en motoffensiv efter att över 30 soldater dödats i syriska luftangrepp i förra veckan. Och nu har alltså ett plan till skjutits ned.

Erdogan kan ha flera motiv till att fortsätta sin motoffensiv, tror Michael Sahlin. Ett av dem är att pressa tillbaka de syriska styrkorna till den linje som gällde enligt en överenskommelse från hösten 2018.

– Målet är att pressa tillbaka till linjen för att rädda den turkiska hållningen, och att genom att skjuta ned flygplan visa att man inte är maktlös i luftrummet och därigenom testa Putins tålamod.

Överenskommelsen som slöts i ryska Sotji 2018 innebar att Turkiet upprättade tolv militära observationsposter i Idlib i syfte att hindra en syrisk offensiv närmare den turkiska gränsen.

Temporär kompromiss

Efter beskedet om att ett tredje plan skjutits ned meddelar Ryssland att landet hoppas kunna hålla nere risken för en direkt konflikt med Turkiet i Syrien, där Ryssland står på regimens sida och Turkiet stödjer vissa rebellgrupper i Idlibprovinsen.

– Vi hoppas att vi kommer kunna minimera den risken tack vare den nära kontakten mellan ländernas militärer, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

På torsdag ska Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin mötas i Moskva. Michael Sahlin tror att Putin vill förbättra chanserna att hitta en uppgörelse mellan länderna om en ny säker zon i Syrien under mötet, och därför tolererar att Erdogan fortsätter sin motoffensiv.

– Nu handlar det om att låta Erdogan ta tillbaka lite för att hitta en ny temporär kompromiss. Det är bara temporära kompromisser hela tiden för det är en sån hastig utveckling, säger han.

– Sista ordet har inte sagts om någonting.

Kristin Groth/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons